Головна » 2013 » Червень » 6 » 5-7 червня у місті Запоріжжя проходить семінар "Муніципальний енергетичний план Запоріжжя"

Семінар, що відбувається,  присвячений створенню довгострокової стратегії розвитку, муніципального енергетичного плану (МЕП) і плану сталого енергетичного розвитку, що відповідають вимогам та завданням загальноєвропейського Плану 20-20-20, підписанню Угоди мерів; створенню позитивного інвестиційного клімату, підготовці інвестиційних планів і програм відповідно до вимог міжнародних фінансових організацій; створенню стійкого співробітництва  бізнесу і влади для реалізації проектів і програм енергоефективної модернізації будівель та систем енергопостачання міста.

Як вказують організатори семінару,  для Запоріжжя європейський досвід представляє дорожню карту для переходу на енергоефективний шлях сталого розвитку. Такий розвиток сьогодні є  основним елементом політики для всіх розвинених країн.

Глави більше 350 європейських міст в 2009 році підписали Угоду мерів - пакт добровільної ініціативи найбільш прогресивних органів місцевої влади, які зобов'язуються знизити енергоспоживання на своїй території більш ніж на 20%, замістити на 20% викопне паливо відновлювальними джерелами енергії і, відповідно, скоротити викиди парникових газів в атмосферу не менш ніж на 20% до 2020 року.

Свої підписи під документом вже поставили мери Лондона, Парижа, Мадрида, великих міст Швейцарії, Норвегії, а також Грузії, України та Туреччини. Для підтримки зусиль міст-лідерів енергоефективності в Європі були створені експертні групи за участю таких основних міжнародних фінансових організацій, як Європейський інвестиційний банк, ЄБРР і Світовий банк.

Починаючи з 80-х років минулого сторіччя, потужним знаряддям довгостроковій модернізації міст Європи, насамперед будинків і систем теплопостачання, стали Діверсіфікація паливно-енергетичних балансів і енергетичний менеджмент. Нові сучасні електростанції і котельні, які використовують біопаливо, вугілля, торф, міське сміття, міські дерев'яні відходи, значно диверсифікували топливно-енергетичні баланси систем муніципального енергопостачання міст Європи, знизили енергетичну залежність від вуглеводневих джерел.

Але основним інструментом енергетичної незалежності Європи стало прийняття нової Директиви з енергетичної ефективності будівель - EPBD. Цей документ за силою своєї дії не має собі рівних - до 2020 року питоме споживання теплової енергії всіх існуючих будівель країн ЄС не повинно перевищувати стандарту ПАССІВХАУС - 30-15 кВт. \ Год на м.кв на рік. Масова термомодернізація старих будівель зі зниженням потреби в теплі в середньому в 3-6 разів від існуючих рівнів споживання принципово змінює обличчя централізованих систем теплопостачання міст і столиць Європи.

Категорія: Новини Запоріжжя | Переглядів: 358 | Додав: NPO | Теги: сталий розвиток, Запоріжжя, енергоефективність | Рейтинг: 5.0/1

«  Червень 2013  »