Анкета щодо зацікавленності у роботі щодо Протоколу про регістри викидів та переносу забруднювачів
Просимо представників всіх організацій, що зацікавлені у  роботі, отриманні інформації та участі у інформаційних заходах щодо Протоколу про регістри викидів та переносу забруднювачів, заповнити анкету та надати для узагальнення до Орхуського центру до 23 лютого 2010 року, тел 220-08-33.
Роз`ясненення та анкета по протоколу наводяться нижче.

Протокол про регістри викидів та переносу забруднювачів( далі – РВПЗ)  – уявляє собою національну (регіональну) базу екологічних даних, або опис потенційно небезпечних хімічних речовин та (або) забруднюючих речовин, які викидаються в повітря, воду та ґрунт, або транспортуються з території підприємств для обробки  і утилізації.

В 1998 році була прийнята Орхуська конвенція про доступ до інформації, участі громадськості в процесі прийняття рішень та доступі до правосуддя по питанням, що мають відношення до навколишнього середовища. Конвенція вступила в силу в 2001 році.

В 2003 році в м. Києві на надзвичайній нараді Сторін Орхуської Конвенції Сторони Конвенції підписали Протокол про регістри викидів та переносу забруднювачів.

Цей Протокол є регламентуючим документом для вирішення проблем, пов’язаних з забрудненням та відходами. Мета Протоколу – збільшити доступ громадськості до інформації  через загальнонаціональні установи, пов’язані РВПЗ .

Протокол вступив в силу 8 жовтня 2009 року.

РВПЗ  - це важливий |поважним| інструмент державної екологічної політики в цілому|загалом|, який стимулює підприємства, що повідомляють дані, до скорочення забруднення і дозволяє заручитися широкою |громадською| підтримкою суспільства при проведенні державної екологічної політики. Держава може встановити довгострокові національні цілі охорони довкілля на підтримку стійкого розвитку і використовувати РВПЗ як один із засобів об’єктивної |поважний| оцінки виконання цих  цілей.
            РВПЗ може служити джерелом інформації на місцевому, регіональному, загальнонаціональному і міжнародному рівнях. За наявності системи РВПЗ місцеві або регіональні органи управління можуть оцінювати стан|статок| місцевого навколишнього середовища  і використовувати РВПЗ як одне з джерел даних для оцінки існуючих |наявний| для здоров'я населення і довкілля ризиків. Використання даних РВПЗ як основної інформації в оцінці цих ризиків дозволить владі країни і міжнародним організаціям послідовно і уніфіковано оцінювати  |співставляти| екологічні проблеми, наприклад, визначити порядок розгляду різних шляхів|колій| дії забруднення і пересування в довкіллі небезпечних хімічних речовин і забруднювачів|забруднювачів|, охоплюваних РВПЗ. Іншими словами, результати РВПЗ можна використовувати як вихідні|початкові| дані для оцінки стану|статку| навколишнього середовища в часі в конкретному місці.
Також, існування РВПЗ служитиме серйозним двигуном скорочення забруднення в багатьох секторах економіки. Насамперед поширення |розповсюдження| даних РВПЗ змушуватиме|примушує| підприємства-джерела небезпечних хімічних речовин і забруднювачів |забруднювачів| змагатися в скороченні викидів/скидів. Зрештою|зрештою|, ніхто не хоче виглядати в очах громадськості навмисним |навмисним| шкідником довкілля або причиною можливих несприятливих наслідків для здоров'я людини.

Пропонуємо Вам відповісти на декілька запитань, що допоможуть зрозуміти необхідність та першочергові кроки по вивченню та впровадженню в Україні системи РВПЗ.

Питання Відповідь
 1 Контактна інформація:  Назва організації, cфера діяльності, адреса, телефон, електронна адреса, контактна особа
 2 Яка екологічна (пов’язана з екологічним становищем) інформація повинна міститися  в РВПЗ (відносно викидів в повітря, воду, землю, відходів)?
 3 Що вам відомо про РВПЗ та про що ви хотіли би дізнатися?
 4 Якими повинні бути цілі РВПЗ?  ( розповсюдження інформації щодо діяльності, пов’язанної з використанням хімічних речовин, рівня забруднення навколишнього середовища, зменшення рівня забруднення?)
 5 Які сектори промислової діяльності є найбільшими джерелами забруднення навколишнього середовища ( аграрна промисловість, транспорт, металургія, фармацевтична промисловість і т.п)?
 6 Які джерела забруднення (точкові, лінійні, дифузні) є пріоритетними?
 7 Які групи речовин необхідно включати в РВПЗ у першу чергу (шкідливі речовини, парникові гази, озоноруйнуючи речовини,тощо)?
 8 Які речовини необхідно включати в РВПЗ в першу чергу?
 9 Якими повинні бути порогові значення забруднюючих речовин для включення в РВПЗ?
 10 Підприємства якого розміру повинні надавати дані щодо забруднюючих речовин?
 11 Чи необхідно включення переносів  забруднювачів та відходів (привести приклади)?
 12 Яка інформація повинна бути включена (об’єм, субстанції, пошкоджені регіони/ділянки)?
 13 Якою повинна бути форма надання інформації (електронна, письмова)?
 14 Які позитивні сторони впровадження РВПЗ ви бачите для вашої організації?
 15 Чи є бажання прийняти участь в розробці РВПЗ (безкоштовно)?
 16 Чи є достатній рівень кваліфікації для виконання звітності і розробки РВПЗ?

Категорія: Новини України | Переглядів: 1502 | Додав: Lesya | Рейтинг: 0.0/0
Куда Орхусский центр будет направлять заполненные анкеты? Где можно будет ознакомиться с обобщенными результатами?
Сейчас направлю ссылку на Ваш вопрос по адресату.
Отримана інформація буде направлена для подальшого аналізу та подальшого використання в робоіт Орхуської конвенції в Мінприроди України.