Головна » 2013 » Червень » 1 » Тарас КОГУТ: Запоріжжя сьогодні йде в авангарді процесу запровадження системи збору батарейок (ВІДЕО)

Як вирішувати питання з батарейками, з їх переробкою?

Повинна бути державна система поводження з електронними відходами, - впевнений учасник і доповідач «круглого столу» з обговорення підходів до вирішення проблеми електронних відходів в Україні за європейськими стандартами, директор інноваційного центру ДП «Арґентум» Тарас КОГУТ

За словами директора ІЦ першого в Україні підприємства з переробки батарейок,  наразі загальнодержавної системи збору батарейок немає.

«Відповідно зараз бігти попереду паровозу і робити серйозну систему переробки … Під що? Наразі система збору незрозуміла – ми платимо за все самі. Ми не можемо заплатити за логістику, тому, що це дуже дорого, і це не покриває витрат. Зараз ми за це платимо, тому, що ми хочемо цих витрат. Але завтра за це повинен платити хтось інший. А ми готові переробляти» - пояснив пане Тарасе.

«Арґентум – це завод. Ми не можемо вирішувати питання щодо впровадження належної системи. Це повинні вирішити громадськість, уряд, постачальники», - впевнений представник бізнесу.

Доповідач вважає, що переробкою не тільки «Арґентум» повинен займетеся. В місті Запоріжжя мусить бути своя переробка. «У вас там металурги, для чого возити батарейки до Львову?»

На думку фахівця, з урахуванням діяльності екологічної організації "Еколайт", яку підтримує міськрада, Запоріжжя сьогодні йде в авангарді. Те, що зроблено в Запоріжжі - це прецедент в масштабі України - як вирішувати в місті питання з батарейками, - підкреслив Тарас Когут.

Система вже  зрозумила, а дальше треба рухатися, - пропонує директор інноваційного центру «Аргентум».  Він переконаний, що один із найбільших пунктів переробки батарейок в Україні має бути саме в Запоріжжі.

Автор: Андрій Єлькін

ІВ «Вісник Мрії»

Нагадуємо:

Захід провела Всеукраїнська екологічна громадська організація "МАМА-86" в рамках проекту "Громадське лобіювання впровадження в Україні європейських підходів до вирішення проблеми електронних відходів" за підтримки Міжнародного фонду "Відродження". Круглий стіл зібрав понад 90 учасників з різних секторів суспільства – центральної й регіональної влади міжнародних програм й проектів, фахівців та експертів, українського та європейського бізнесу, НУО, що працюють у сфері відходів та ЗМІ – для обговорення заходів з покращання ситуації з електронними відходами в країні. Рекомендації круглого столу будуть передані до відповідних державних органів влади з метою лобіювання впровадження стандартів ЄС щодо електронних відходів в національне законодавство.

Метою проекту "Громадське лобіювання впровадження в Україні європейських підходів до вирішення проблеми електронних відходів", що здійснюєтьсяВсеукраїнською екологічною громадською організацією "МАМА-86" за підтримки Європейської програми Міжнародного фонду "Відродження", є громадське лобіювання впровадження стандартів ЄС в Україні для створення ефективної сфери поводження з електронними відходами та створенні прикладу (кейсу) ефективного функціонування на практиці законодавчо закріпленої схеми поводження з електронними відходами.

***

Мета Європейської програми – сприяти європейській інтеграції України через поєднання зовнішнього тиску Європейського Союзу з внутрішнім тиском українського громадянського суспільства для утвердження цінностей відкритого суспільства в Україні.

Категорія: Новини Запоріжжя | Переглядів: 349 | Додав: NPO | Теги: Тарас Когут, Республика Мечта, Эколайт, Аргентум | Рейтинг: 5.0/1

«  Червень 2013  »