П Р О Т О К О Л від 29.06.2010

П Р О Т О К О Л
засідання громадської ради при Держуправлінні охорони навколишнього природного середовища в Запорізькій області

м. Запоріжжя                                                                                           29.06.2010

Присутні:

Члени ради:

1.     Козодавов С.В. – Громадська молодіжна організаціїя «Запорізьке міське молодіжне товариство вивчення і охорони птахів», голова ради;

2.     Акула К. Ю. - Міська громадська організація "Людина і суспільство”;

3.     Єлькін А. В. – Запорізька обласна благодійна організація «Созіданіє»;

4.     Корзун С. А. - Молодіжне громадське об’єднання "Запорізький центр популяризації краєзнавства "Хорс”;

5.     Максіменко О.В. Регіональний молодіжний Еколого-краєзнавчий центр «Сварог»;

6.     Тарасова Н. - Запорізьке обласне відділення ВГО "Громадський контроль”;

7.     Патаман О.П. – Запорізька обласна громадська організація «Козацька спеціалізована дружина «Січ»;

8.     Чернишова М.Д. Громадської організація «Доньки Землі»;

9.     Золотаренко-Горбунова Л.М. – Запорізьке обласне відділення «Всеукраїнська екологічна ліга»

10.           Важненко О. В. – головний спеціаліст відділу планування економіки природокористування, аналізу та звітності, координації природоохоронних програм та зв’язків з громадськістю Держуправління, Орхуський інформаційний центр, технічний секретар;

Запрошені:

Гончарова Н.І. – Запорізька молодіжна організація «ЄНОТ»;

Питання для розгляду:

1.     Обговорення ситуації щодо будівництва горнозбагачувальних комбінатів на території Запорізької області.

2.     Ситуація навколо забудови території Ботанічного саду.

3.     Інше.

По першому питанню слухали:

Акула К. Ю., Корзун С. А.

Надали інформацію про останні напрацювання екологічних громадських організацій та ініціативних груп громадян, що проживають в місцях можливого будівництва ГЗК, щодо недопущення порушень законодавства при проектуванні будівництва ГЗК, зокрема щодо погодження будівництва на цінних природних територіях, що являються чи є перспективними для створення об’єктів природно-заповідного фонду.

Запропонували активізувати зусилля громадськості для інформаційної роботи з місцевим населення та органами влади щодо впровадження альтернативних шляхів розвитку цих територій, зокрема – розвитку сільського та екологічного туризму, створення об’єктів природно-заповідного фонду, розвитку сільського господарства.

Тарасова Н.В.

Запропонувала звернутися до екологічної комісії обласної ради та губернатора з проханням надати детальну інформацію щодо ходу узгодження будівництва ГЗК та організувати спільне з представниками громадськості обговорення цього питання.

Козодавов С. В.

Запропонував  краєзнавцям з районів, на території яких планується будівництво ГЗК, звернутися до обласного управління культури та адміністрації Національного заповідника „Хортиці” з пропозиціями щодо заповідання надзвичайно цінних історичних та археологічних пам’яток козацької доби, які знаходяться в зоні можливого будівництва.

По першому питанню після обговорення вирішили:

1.     Створити ініціативну групу для зустрічі з губернатором та екологічною комісією обласної ради.

2.     Довести до відома місцевих краєзнавців пропозиції громадської ради.

3.     Активізувати інформаційну роботу з населенням по даному питанню.

Голосували: „за” -10„проти” - 0  „утрималося” - 0

По другому питанню слухали:

Чернишова М. Д.

Виступила з інформацією про те, що на території ботанічного саду мають місце факти незаконного будівництва та захоплення земельних ділянок. Запропонувала розібратись в ситуації та вжити необхідних заходів щодо збереження цінних природних територій

По другому вирішили:

1.     Взяти інформацію до відома.

Голосували: „за” -10„проти” - 0  „утрималося” - 0

Головуючий                 С. В. Козодавов