Протокол засідання громради 05.02.2010 р.

П Р О Т О К О Л
засідання громадської ради при Держуправлінні охорони навколишнього природного середовища в Запорізькій області

м. Запоріжжя                                                                                   05.02.2010

Присутні:

Члени ради:

1. Козодавов С.В. – Громадська молодіжна організаціїя «Запо-   різьке міське молодіжне товариство вивчення і охорони птахів», голова ради;

2. Кравченко Ю.О. – Запорізьке міське відділення «Правозахисник» Міжнародної громадської організації «Міжнародне товариство прав людини-Українська секція»;

3. Голубєва Г.Л.– УкрТООП, Товариство охорони тварин  «Друг людини»;

4. Луцюк К. Ю. – Міська громадська організація "Людина і суспільство”;

5. Максіменко О.В. Регіональний молодіжний Еколого-краєзнавчий центр «Сварог»;

6.Чернишова М. Д. – Громадської організація «Доньки Землі»;

7. Єлькін А. В. – Запорізька обласна благодійна організація «Созіданіє»;

8. Патаман О.П. – Запорізька обласна громадська організація «Козацька спеціалізована дружина «Січ»;

9.  Держуправління, Важненко О.В. – головний спеціаліст відділу планування економіки природокористування, аналізу та звітності, координації природоохоронних програм та зв’язків з громадськістю, Орхуський інформаційний центр, технічний секретар;

Запрошені:

Ніколаєва Г.М. – головний спеціаліст Головного управління економіки Запорізької облдержадміністрації;

Власова Ю.К. – головний спеціаліст Головного управління економіки Запорізької облдержадміністрації;

Бондаренко Л.П. – начальник відділу планування економіки природокористування, аналізу та звітності, координації природоохоронних програм та зв’язків з громадськістю Держуправління;

Горпинич Н.М. – зав. сектору моніторингу навколишнього природного середовища, радіаційної безпеки та зв’язків з громадськістю Держуправління;

Крячко В.П. – Запорізької обласної організації УкрТОП;

Ольховик Сергій – партія ПРП;

Райченко С.А. – Запорізька молодіжна громадська організація «Служба захисту тварин»;

Архіпова О.В. – Запорізька молодіжна громадська організація «Служба захисту тварин»;

Гончарова Н.І. – Запорізька молодіжна організація «ЄНОТ»;

Питання для розгляду:

1.     Використання обласного фонду охорони навколишнього природного середовища 2009 р. та пріоритетні напрямки та пропозиції фінансування на 2010 р.

2.     Розгляд питання щодо можливості створення обласного друкованого екологічного видання.

3.     Проблема зменшення чисельності безпритульних тварин шляхом створення притулку.

4.     Розробка механізмів надання громадською радою консультативної допомоги громадським організаціям та населенню.

5.     Розгляд питання щодо підтримки принципів екологічного партнерства всіх секторів суспільства у спільному вирішенні існуючих екологічних проблем, створення механізму партнерських відносин для розробки спільних дій та рішень, організації інформаційного обміну між екологічними неурядовими громадськими організаціями області.

6.     Сприяння організації постійно діючого міжрегіонального семінару неурядових громадських організацій.

7.     Інше.

Козодавов С.В.

1.02.2010 поступив лист Чернишової М.Д. з пропозиціями щодо зміни плану: замість питання проблем безпритульних тварин розглянути проект створення геоінформаційної системи моніторингу довкілля, а також надання інформації стосовно повного переліку виконаних та профінансованих природоохоронних заходів у 2009 році, а також документів, що підтверджують належність Запорізького дитячого ботанічного саду до ПЗФ.

Згідно з першим питанням – плани розгляду питань на громадській раді були прийняті на основі резолюції обласної конференції і не можуть бути проігноровані. Стосовно проекту створення геоінформаційної системи моніторингу – це індивідуальний проект, для розгляду якого необхідно запрошувати автора проекту

Чернишова М.Д. – мене цікавить презентація з моніторингу, що була проведена в облдержадміністрації.

Горпинич Н.М. – в облдержадміністрації була презентована «Системи інформування про стан навколишнього природного середовища у Запорізькому регіоні», замовником якої виступило головне управління економіки Запорізької облдержадміністрації. Головне призначення Системи, - забезпечити вільний доступ громадськості до екологічної інформації, що міститиме дані про стан атмосферного повітря, водних об'єктів, ґрунтів, природно-заповідних територій, біоресурсів, стан поводження з відходами тощо. Інформаційна система буде базуватися в основному на базі даних інформаційно-аналітичного центру моніторингу довкілля Держуправління ОНПС в Запорізькій області. Зміни в самій системі моніторингу довкілля не передбачені.

Козодавов С.В.

Для надання інформації стосовно переліку профінансованих заходів у 2009 році з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища нами запрошені спеціалісти головного управління економіки Запорізької облдержадміністрації. Стосовно документів, що підтверджують приналежність до ПЗФ Запорізького дитячого ботанічного саду надаємо рішення Запорізького облвиконкому від 25.09.1984 № 315 щодо оголошення заповідного об’єкту парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва «Запорізький дитячий ботанічний сад» пл. 12,0 га місцевого значення та охоронне зобов’язання.

Пропоную затвердити план у попередньому викладенні

Голосували: за – 6, проти – 3, утрималось – 0.
Рішення приймається.

План засідання прийнятий

Перше питання:

Ніколаєва Г.М. надала інформацію стосовно використання обласного фонду охорони навколишнього природного середовища 2009 р. та пріоритетні напрямки та пропозиції фінансування на 2010 р.

Чернишова М.Д. Чи фінансує обласний екологічний фонд Запорізький дитячий ботанічний сад? Також просимо розмістити повні переліки профінансованих заходів на Відкритому сайті громадських організацій.

Ніколаєва Г.М. Запорізький дитячий ботанічний сад отримував фінансування з місцевого фонду ОНПС м. Запоріжжя.

Козодавов С.В.

Інформацію приймаємо до відому.

Друге питання:

Єлькін А.В. надав інформацію про досвід видання «Вісника Мрії», діючи видання громадських екологічних організацій та можливі механізми забезпечення функціонування постійного видання.

Козодавов С.В. Вважаю, що обласне екологічне видання має бути виданням не тільки громадської ради, але й всіх екологічних громадських організацій, що діють на території області.

Єлькін А.В. Пропоную створити ініціативну групу, яка детально опрацює дане питання та надасть конкретні пропозиції для подальшого впровадження громадською радою.

До ініціативної групи увійшли: Єлькін А.В., Козодавов С.В., Радченко С.А., Голубєва Г.Л., Патаман О.П., Держуправління.

Третє питання:

Голубєва Г.Л. надала інформацію стосовно подання до суду та ходу судового впровадження стосовно відміни Протоколу постійної міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 24.11.2006 № 16, яким дозволено регулювати чисельність  безпритульних тварин знищенням, що є прямим порушенням Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження».

Архіпова О.В. надала інформацію щодо роботи з розробки обласної програми регулювання чисельності безпритульних тварин шляхом біостерилізації та вакцинації.

Прошу підтримати проект ЗМГО «Служба захисту тварин» щодо розробки даної програми на обласному рівні, так як проблема є актуальною не тільки для м. Запоріжжя, але й всіх населених пунктів області. Крім того, міська влада м. Запоріжжя продовжує, не зважаючи на чисельні звернення громадян, а також увагу з боку міжнародних організацій, порушувати Закон України «Про захист тварин від жорстокого поводження» та здійснювати регулювання чисельності незаконними методами.

Козодавов С.В. пропоную взяти інформацію до відома і підтримати розробку проекту. Зауваження є? Відсутні.

Четверте питання:

Козодавов С.В.  Пропоную кожній громадській організацій відповідно до особливості статутної діяльності взяти на себе зобов’язання відслідковувати на сайті www.npo.vo.uz звернення чи коментарії громадян, розбиратись у питанні та давати коментарі.

Зауваження є? Відсутні.

П’яте питання:

Козодавов С.В. У зв’язку з відсутністю основного доповідача буде розглянуто наступним разом.

Шосте питання:

Луцюк К.Ю. Це питання було внесено Сандулом В.А і передбачало в собі прийняття механізму проведення якихось постійних спільних інформаційних заходів між громадськими організаціями сусідніх регіонів. Передбачалось проведення засідань постійно на різних територіях за фінансування приймаючої сторони.

Єлькін А.В. У зв’язку з відсутністю постійного фінансування подібних заходів, пропоную ввести в постійну практику проведення Інтернет-конференцій, що дозволить залучати до заходів представників громадських організацій.

Козодавов С.В. Прошу на наступне засідання надати пропозиції щодо проведення першої інтернет-конференції.

Інше:

Луцюк К.Ю. Для запобігання витрачання часу засідань громадської ради на обговорення плану пропоную обговорювати план засідання попередньо і закінчувати обговорення за 3 дні до засідання та заборонити обговорення плану під час самого засідання.

Єлькін В.А. Для організації обговорення плану ради пропоную створити форум для членів громадської ради, де будуть обговорюватись пропозиції до плану. Слід визначити точний час і періодичність відвідання форуму членами ради, а також вирішити питання стосовно тих, хто не має доступу до мережі Інтернет. Перед наступним засіданням буде відкритий експериментальний розділ на форумі Відкритого сайту громадських екологічних організацій «Орхуський центр» для обговорення та відпрацювання механізму.

Чернишова М.Д. Я не маю доступу до мережі Інтернет.

Луцюк К.Ю. Я буду передавати інформацію Чернишовій М.Д. Також пропоную розглянути можливі механізми спрощення отримання громадськими організаціями попередньої інформації щодо клопотань підприємств на відведення земельних ділянок для подальшого будівництва ГОК, тощо та прошу написати відповідні листи.

Козодавов С.В. Пропоную провести наступне засідання 25 лютого та прийняти план роботи на 2010 рік. Прошу підготувати та надати пропозиції до плану засідань у термін не пізніше 22 лютого.

Зауваження є? Відсутні.

Головуючий                                                                         С.В. Козодавов
Протокол вела                                                                     О.В. Важненко

Переглядів: 1516 | Додав: эколог | Рейтинг: 0.0/0