Прес-конференцiя "Національні природні парки Запорізької області: хто винен у гальмуванні процесу створення НПП "Приазовський"
4 квітня 2008 року в м. Запоріжжя відбулася прес-конференція "Національні природні парки Запорізької області: хто винен у гальмуванні процесу створення НПП "Приазовський" та розвитку НПП "Великий Луг".
Національні природні парки Запорізької області: хто винен у гальмуванні процесу створення НПП «Приазовський» та розвитку НПП «Великий Луг»

Запорізька область є однією з найбільш техногенно навантажених областей України, що призводить до деградації та знищення природних екосистем на значних територіях. В ситуації, що склалася, заповідання територій, на яких ще збереглася дика природа, та розбудова екологічної мережі, повинно стати першочерговими пріоритетами в діяльності всіх органів державної влади та місцевого самоврядування, як єдиний шлях, який здатен відвернути екологічну катастрофу, що загрожує Запорізькій області при сучасних темпах зростання та інтенсивності антропогенного впливу на природне середовище.
На виконання міжнародної Угоди про збереження афро-євразійських мігруючих видів водно-болотних птахів, Конвенції про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, головним чином як середовища існування водоплавних птахів, ратифікованих Україною, Закону України “Про загальнодержавну програму формування національної екологічної мережі України на 2000 – 2015 роки”; Постанови Верховної Ради від 22.09.1994 № 177/94-ВР “Про програму перспективного розвитку заповідної справи в Україні”, Законів України “Про загальнодержавну програму охорони та відтворення довкілля Азовського та Чорного морів на 2000 – 2010 роки” та доручення заступника голови обласної державної адміністрації від 17.08.2000 № 1 “Про розробку проекту створення Національного природного парку ”Приазовський” в рамках проекту ГЕФ-СБ “Збереження біорізноманіття в Азово-Чорноморському коридорі” Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища в Запорізькій області ще у 2000 році було розпочато роботу по створенню Національного природного парку „Приазовський” (НПП «Приазовський»), який повинен бути створений у 2005 році.
Створення НПП «Приазовський» є необхідною умовою забезпечення міжнародної та державної політики України в галузі охорони навколишнього природного середовища, тому що майбутній Національний парк стане однією із ключових природних територій Азово-Чорноморського екологічного коридору національної екологічної мережі.
Але, не зважаючи на надзвичайну значимість для підтримання міжнародного іміджу України, як країни, що йде по шляху сталого розвитку, та виконання низки національних природоохоронних програм, створення НПП «Приазовський» зупинилося у зв’язку з необгрунтованою відмовою постійної комісії Запорізької обласної ради з питань земельних відносин та адміністративно-територіального устрою узгодити місце розташування Національного парку. І це – незважаючи на те, що вже давно отримані листи узгодження від всіх землевласників!
НПП «Великий Луг», створений ще у 2006 році, досі не може отримати державний акт на землю у зв’язку з протистоянням Василівської райдержадміністрації, яка практикує протизаконну видачу розпоряджень щодо оренди земель прибережної смуги, яка входить до складу території Національного парку. Багато конфліктів у керівництва НПП «Великий Луг» пов’язано і з представниками Державного управління лісового господарства.
Вказаним проблемам й була присвячена прес-конференція, організована Запорізькою обласною асоціацією громадських організацій «Інститут екології і краєзнавства «Запорозький край» за підтримки обласної бібліотеки ім. Горького 4 квітня у м. Запоріжжя.
До участі у прес-конференції були запрошені представники Василівської районної державної адміністрації, Національного природного парку «Великий Луг», постійної комісії Запорізької обласної ради з питань земельних відносин та адміністративно-територіального устрою, сектору збереження біорізноманіття Державнгого управляння охорони навколишнього природного середовища, Запорізького обласного управління лісового та мисливського господарства, НДІ біорізноманіття наземних та водних екосистем України (м. Мелітополь), головного управління земельних ресурсів у Запорізькій області.
Заступник голови Василівської районної державної адміністрації Володимир Назаренко розповів, що НПП «Великий Луг» з 2006 року не може отримати державного акту на землю через існуючу велику чергу до науково-виробничих інститутів, які займаються підготовкою відповідної документації. Юрій Солоп – директор НПП «Великий Луг» – розповів про сучасні проблеми Парку та окреслив можливі шляхи щодо їх вирішення. Первісно територія НПП «Великий Луг» повинна біти включати площу 40 тисяч га, в т.ч. й території Запорізького та Василівського лісництв. На теперішній час ця цифра складає біля 17 тис. га (16756 га). Миколай Лата – начальник Запорізького обласного управління лісового та мисливського господарства, не зважаючи на обіцянку обов’язково прийти, проігнорував запрошення до у часті у прес-конференції. Замість цього, він прислав співробітника управління, який на запитання: «Чому території вказаних лісництв не увійшли до складу НПП «Великий Луг»? та «Як ставиться управління до передачі земель лісового фонду об’эктам природно-заповiдного фонду», не дав жодної конкретної відповіді, ссилаючись на те, що відповідь може дати лише начальник М.П. Лата та сказавши декілька загальних фраз, що управління лісового господарства в цілому не заперечує про включення лісiв до територій природно-заповідного фонду, але без вiдчудження землi.
Нова природоохронна територія – НПП «Приазовський» – повинен був бути створений ще у 2005 році. Але, питання створення Парку досі залишається відкритим. Через які причини? Що гальмує створення Національного парку? Через те, що постійна комісія Запорізької обласної ради з питань земельних відносин та адміністративно-територіального устрою відмовила в узгодженні місця розташування Парку.
Валерій Сіохін – кандидат біологічних наук, член-кореспондент Екологічної академії наук України, та перший заступник директора НДІ біорізноманіття наземних та водних екосистем України виступив з докладною презентацiєю про стан природних екосистем та їх цінності, обгрунтувавши доцільність створення НПП «Приазовський». Сергій Катиш, науковий співробітник НДІ біорізноманіття наземних та водних екосистем України, проінформував присутніх щодо юридичних аспектів створення НПП «Приазовський» та надав юридичну оцінку ситуації, що склалася.
Роман Богомаз начальник сектору збереження біорізноманіття Державнгого управляння охорони навколишнього природного середовища в Запорізькій області підтвердив інформацію, надану Сіохіним та Катишем, але нічого суттєвого до неї не додав.
Дмитро Андрюшечкін, голова постійної комісії Запорізької обласної ради з питань земельних відносин та адміністративно-територіального устрою, на прес-конференцію не прийшов. Проте, вичерпну інформацію щодо відмови комісії стосовно узгодження місця розташування НПП «Приазовський» надав Олексій Мокросноп, заступник начальника головного управління земельних ресурсів у Запорізькій області. Він повідомив, що відмовили з двох причин. По-перше, не розроблена містобудівна документація, а по-друге, не розрахований економічний ефект від створення Парку. Співробітники НДІ біорізноманіття наземних та водних екосистем України Валерій Сіохін та Сергій Катиш намагалися пояснити Олексію Мокроснопу, що згідно діючого законодавства на етапі узгодження території розташування Парку підготовка даних документів не передбачена, але він продовжував озвучувати свою позицію стосовно цього питання.
Сергій Козодавов, заступник голови Ради ЗОАГО «Інститут екології і краєзнавства «Запорозький край», голова Громадської ради при Державному управлінні охорони навколишнього природного середовища у Запорізькій області повідомив, що громадські організації Запорізької області беруть пiд жорсткий контроль ситуацiю з Національними парками «Приазовський» та «Великий Луг». На теперішнiй час громадськiстю написане звернення до депутатів Запорізької обласної ради з вимогою вжити негайних дій щодо вирішення питання створення НПП „Приазовський” та розпочався збiр пiдписiв під цим зверненням. Він також повідомив, що у випадку продовження затягування процесу створення НПП „Приазовський” екологічна громадськість буде звертатися до Президента та Прем’єр-Міністра України, Секретаріату Угоди про збереження афро-євразійських мігруючих водно-болотних видів птахів, Секретаріату Конвенції про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, головним чином як середовища існування водоплавних птахів, Секретаріату Міжнародного Союзу охорони природи та інших міжнародних організацій з вимогою втрутитися у розв’язання даної проблеми.

Прес-центр Асоціації «Інститут екології і краєзнавства «Запорозький край»

Категорія: Новини Запоріжжя | Переглядів: 2207 | Додав: sinisa | Рейтинг: 0.0/0