На Гуляйпільщіні піднімають цілину
На території Гуляйпільського району розорали 75 гектарів цілинного степу, який на теперішній час є реліктовим для Європи. Як виявилось, «добро» на цей злочин дав голова Гуляйпільської районної державної адміністрації Олександр Іванович Дудка, який 9 квітня 2008 р. уклав договір оренди з ПП Дудка Світлана Олександрівна. Земельна ділянка, надана в оренду представлена угіддями – пасовищами. Згідно договору орендар зобов’язується сплачувати оренду плату за сіножаті. Але чомусь вирішів розорати.

З’ясувалось це випадково. Минулого року нами було направлено клопотання та наукове обгрунтування створення ландшафтного заказника «Балка Різана», який межує з пасовищем. Взагалі ж ця ділянка являє собою єдиний природний степовий комплекс, що є частиною Гуляйпільського природного ядра, тобто особливо цінною у природному відношенні територією.

У травні представники держуправління охорони навколишнього природного середовища у Запорізькій області відвідали Гуляйпільську райдержадміністрацію з метою погодження питання створення заказника. Але їм відмовили у цьому, мотивуючи тим, що більша частина території майбутнього заказника розпайована (із 93,9 га – понад 70 га – нібито належать пайщикам). Через тиждень площа з 20 га, яку адміністрація погодилась надати під заказник, збільшилась до 38 га, а вчора, 4 червня, у розмові з заступником О. Дудки, паном Кірієнко, стала відома чергова цифра - до 43 га. Представники держуправління повідомили, що степ розорювали у них на очах. Чесно кажучи, ми цьому просто не повірили, але скоро наші друзі – громадська організація «Гуляйпільська громада» - підтвердили це жахливе повідомлення.

3 червня ми надіслали листа до управління з контролю та використанням і охороною земель у Запорізькій області з проханням провести перевірку по факту розорювання степу. 4 червня інспектор управління Анатолій Брекало виїхав разом з нами та представниками ЗМІ на місце. Те що ми побачили, вразило всіх. Навіть інспектор сказав, що «… такого, щоб розорали такий чудовий степ, він ще ніколи не бачив». Завітавши до голови Залізничненської селищної ради, Анатолій Брекало отримав так званий договір оренди, ознайомившись з яким дав цьому «документу» однозначну оцінку – він не є дійсним і назвав приблизний розмір штрафу 45 – 60 тис. грн.

Більш докладно про цю поїздку можна бути дізнатися у наступному, четверговому, випуску «МІГа».

Світлана Корзун, Центр «Хорс»

Категорія: Новини Запоріжжя | Переглядів: 1476 | Додав: NPO | Рейтинг: 0.0/0