В Харкові пройшла прес-конференція "Що знищує природну перлину Харківщини?"

20 серпня в Харкові пройшла прес-конференція "Що знищує природну перлину Харківщини?", організована групою молодіжних екологічних організацій України та Росії, що зібрались на Школу молодого природо охоронця (ШМП-2008) в Національному природному парку (НПП) "Гомільшанскі ліси". Основною метою прес-конференції стало озвучення проблеми використання моторних човнів на вузьких річках, що призводить до маси екологічних проблем. Більшість висвітлених учасниками прес-конференції проблем вперше подаються на такому високому рівні гласності.

В прес-конференції взяли участь: Влащенко Сергій Васильович – заступник директора НПП "Гомільшанські ліси" з наукової роботи – головний науковий співробітник; Біатов Антон Петрович – Дружина охорони природи м.

Харкова; Гордєєва Наталія Олександрівна – Молодіжна екологічна дружина Чуваської Республіки (м. Чебоксари, Російська Федерація);   Калюжна Марина Олександрівна – співробітник Інституту зоології імені І.І.Шмальгаузена НАН України, Дружина охорони природи м. Києва.

Серед вагомих екологічних проблем існують і такі, над якими ми майже ніколи не замислюємось. Одна з них – моторні човни і катери. Проблема полягає в тому, що рух моторних човнів по вузьких річках завдає велику і різносторонню шкоду природі. Безпосередня причина проблеми - потужна хвиля, що утворюється при роботі гвинтів мотору а також від стрімкого руху човна по воді. На вузьких річках масштаб їх дії дуже помітний. Тим більше, для такого роду водних розваг подекуди використовують надпотужні морські катери і скутери, не сумісні з пересуванням по річках.  Хвиля підмиває береги, що призводить до падіння дерев в русло річки. Це стає причиною більш обширної ерозії берега, руйнування берегової смуги. Кінцевим результатом цього стають потужні

зсуви високого берега річки. Грунт потрапляє у річку, замулює її, збільшуючи тим самим швидкість прогрівання води, її зацвітання та гниття. До того ж, через струс води гвинтом та удари катера, кисень, розчинений у воді, виходить у повітря. В таких умовах вода зацвітає ще швидше, що спричиняє кисневе голодування, від якого помирають риби та інші водні тварини.

Під час нересту риби, що відбувається на прибережному мілководді навесні, хвиля від катерів викидає риб’ячу ікру на берег, від чого вона неминуче гине. Влітку, на берег викидаються водні рослини, серед яких є і такі рідкісні види як сальвінія плаваюча (Червона книга України).

Частина рослин викидається на берег і всихає, а частина навпаки – відбивається відкатом хвилі від берега і уноситься стрімкою течією річки з типових місць зростання. Представники придонної флори та фауни підіймаються в верхні горизонти води і також уносяться течією.

Технологічно, вихлопи бензинового двигуна разом з залишками незгорілого пального, викидаються прямо у воду і забруднюють річку. Та й саме шумове забруднення середовища є одним з негативних чинників впливу на довкілля. Зокрема, шумове забруднення в місцях мешкання зникаючих рослин забороняється вимогами ратифікованої Україною Бернської конвенції (ст.6.с).

Річка Сіверський Донець протікає у Харківській, Донецькій та Луганській областях і відноситься до вузьких річок з високим правим берегом. Враховуючи те, що річка протікає через НПП "Гомільшанські ліси", проблема набуває додаткової ваги. Адже завдається велика шкода не лише рідкісним видам, а і території національного парку. Тут зустрічаються зникаючі рослинні угруповання сальвінії плаваючої, латаття білого та глечиків жовтих, що охороняються Зеленою книгою України. Мешкають і численні види "червонокнижної" фауни (орлан-білохвіст, орел-могильник, борсук та ін.). Знайдено тут також вольфію безкореневу, цикуту отруйну, та цілий ряд рідкісних видів водних та прибережно-водних рослин. Від проїзду моторних човнів особливо потерпають рідкісні губки, які збереглись в межах національного парку. Протиправність самовільного використання моторних плавзасобів в НПП "Гомільшанські ліси" відома давно і має чіткі заборони у тексті Положення про НПП "Гомільшанські ліси". На території національного парку розміщена велика кількість туристичних баз та інших закладів відпочинку, які без дозволу дирекції НПП організовують стоянки водного транспорту та надають катери і гідроцикли в прокат відпочиваючим.

На даному етапі, законодавство України не забороняє пересування моторних човнів на вузьких річках, навіть на територіях природно-заповідного фонду. Деякі окремі заборони можна знайти лише для сезону нересту (Рішення Харківської обласної ради від 26.12.2006 р. N147-в "Про затвердження правил користування маломірними і малими суднами на воднихоб’єктах області").

Враховуючи те, що НПП "Гомільшанські ліси" є головною курортною зоною Харківської області, в сезон відпусток тут відпочиває багато людей. Тому, неконтрольований рух швидкісних катерів та водних мотоциклів цілком становить загрозу життю людей, відпочиваючих на воді (під час купання, плавання та водних розваг). Самовільне неконтрольоване пересування моторних човнів та гідроциклів унеможливлює розвиток на території національного парку дайвінгу. Зсуви берега, викликані підмиванням, в майбутньому зможуть стати реальною загрозою для жителів розміщеного тут с.Коробів Хутір.

Лише протягом дня 17.08.2008 р. в районі контори НПП "Гомільшанські ліси" на р.Сіверський Донець було нараховано 45 моторних човнів та катерів, третина з яких відносяться до океанічних.

Соціологічне дослідження, проведене 15-16.08.2008 р. у населених пунктах, розміщених на території НПП "Гомільшанські ліси", виявило думку місцевого населення і приїжджих людей по проблемі моторних човнів. Соціологічне дослідження показало, що більшості опитаних відома ця

проблема і вони підтримали б заборону прогулянок на катерах івикористання піротехніки (феєрверків) на території національного парку

Адміністрація НПП "Гомільшанські ліси" неодноразово зверталась до органів місцевого самоврядування Зміївського району та Харківської області з проханням розглянути цю проблему та заборонити рух моторних човнів по Сіверському Донцю. Але поки жодного позитивного зрушення не відбулось.

Втім проблема значно ширша і актуальна для всіх вузьких річок, на яких відбуваються прогулянки на моторних човнах. Тому до неї слід ставитись комплексно і шукати комплексні шляхи її вирішення.

Альтернативою пересування на моторних човнах є рух на човнах з електромотором або на веслах. Під час руху вони не утворюють хвилі з такою руйнівною силою, як човни зі звичайними бензиновими двигунами.

Учасники ШМП-2008, звернулись до колег-природоохоронців, журналістів і всіх свідомих людей із закликом приєднатись до кампанії заборони руху моторних човнів на вузьких річках України та Росії. Під зверненням підписались представники Дружин охорони природи м.Харкова, м.Києва

("Зелене Майбутнє"), м.Кам’янець-Подільський ("Зелені Товтри"), м.Дніпропетровськ ("Фенікс"),

Молодіжне відділення Національного екологічного центру України та Молодіжний екологічний рух Чуваської Республіки (Російська Федерація).

Телефон для контактів: 8 098 4154506, 8 066 6275822 (Біатов Антон Петрович).

КОНТАКТИ:

Ільницька Варвара: 8(066)27-000-48,

Біатов Антон: <biant06@mail.ru>, 8(066)627-58-22.

Категорія: Новини України | Переглядів: 1599 | Додав: NPO | Рейтинг: 5.0/1
очень актуальная проблема!!!