15 липня відбулася нарада з питання створення Басейнової Ради р. Дніпро
15 липня в Запоріжжі за участі Держуправління ОНПС в Запорізькій області відбулася нарада з питання створення Басейнової Ради р. Дніпро. В нараді взяли участь керівництво Запорізької облдержадміністрації, Держуправління, Дніпровського басейнового управління водних ресурсів, спеціалісти регіонального управління водних ресурсів, облводгоспу, обласного центру з гідрометеорології, Запорізькї ТЕС, ВАТ «Запоріжсталь», КП «Водоканал» м. Запоріжжя, управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації.

Науковцями інституту управління та економіки водних ресурсів Дніпровським басейновим управлінням водних ресурсів були презентовані проекти Положення про Басейнову Ради р. Дніпро, Регламент її роботи, Положення про інформаційну взаємодію в межах басейну р. Дніпро та Угода про співробітництво в галузі інтегрованого управління басейном р. Дніпро.

Басейнова Рада р. Дніпро створюється з метою визначення стратегії та формування плану управління річковим басейном і довгострокової цільової басейнової програми заходів розвитку водних ресурсів, забезпечення узгодження інтересів та координації дій суб’єктів управління та користування водними ресурсами басейну.

До складу Басейнової Ради пропонується включити 50 % представників державних органів виконавчої влади різних рівнів, 25 % - виборних органів обласного і районного рівнів і громадських організацій і 25 % представників водокористувачів.

На нараді вирішено підтримати пропозицію Дніпровського басейнового управління водних ресурсів про створення Басейнової Ради р. Дніпро.

Сайт Міністерства ОНПС України

Категорія: Новини Запоріжжя | Переглядів: 1791 | Додав: NPO | Рейтинг: 0.0/0
ПОЛОЖЕННЯ
про Басейнову Раду річки Дніпро

І. Загальні положення
. Басейнова рада річки Дніпро (далі – Басейнова Рада) створюється згідно з принципами басейнового управління водними ресурсами, закріпленими у Водному Кодексі України та Водній Рамковій Директиві Європейського Союзу.
. Басейнова Рада утворюється з метою визначення стратегії та формування Плану Управління Річковим Басейном (ПУРБ) і Довгострокової цільової басейнової програми заходів розвитку водних ресурсів, а також забезпечення узгодження інтересів та координації дій суб'єктів управління та користування водними ресурсами басейну.
. Головна мета Басейнової Ради – створення ефективного організаційного механізму розробки і виконання заходів ПУРБ з метою поліпшення якості води та екологічного оздоровлення басейну.
. Басейнова Рада у своїй діяльності керується чинним законодавством України, міждержавними Угодами України, а також цим Положенням. Рада є постійно діючим консультативно-дорадчим органом.
. Рада здійснює свою діяльність у взаємодії з Уповноваженими Уряду України, їх заступниками та спільними робочими групами на виконання Угод між урядом України і урядом Російської Федерації щодо спільного використання та охорони трансграничних вод, іншими міжнародними та національними організаціями.

ІІ. Завдання і повноваження Басейнової Ради
Основними завданнями і повноваженнями Басейнової Ради є:
2.1. Сприяння забезпеченню комплексного управління водними ресурсами басейну річки Дніпро на основі ПУРБ.
2.2. Розгляд та оцінка кількісного і якісного стану водних ресурсів басейну, причин і наслідків його змін для природних екосистем і галузей господарства та прогнозу тенденцій розвитку процесів, що впливають на якість водних ресурсів і обсяги водокористування.
2.3. Оцінка соціально-економічних проблем і тенденцій розвитку водокористування на території басейну річки Дніпро.
2.4. Визначення напрямів і стратегії сталого й збалансованого за метою, пріоритетами, засобами і ресурсами управління водними ресурсами басейну, сприяння в проведенні узгоджених дій для покращення екологічного стану басейну Дніпра.
2.5. Розгляд проблем і затвердження пріоритетних цілей для здійснення першочергових заходів, спрямованих на покращення стану природних і антропогенних водних об'єктів, відновлення якості поверхневих вод, збереження обсягів водних ресурсів басейну Дніпра.
2.6. Розробка стратегії досягнення пріоритетних цілей та визначення економічних механізмів і фінансового забезпечення її реалізації.
2.7. Розгляд та погодження Плану Управління Річковим Басейном ( ПУРБ). Сприяння у узгодженні державних, галузевих, регіональних і місцевих екологічних програм і проектів, спрямованих на покращання екологічного стану басейна Дніпра із Планом Управління Річковим Басейном, забезпечення участі в прийнятті рішень та координація дій суб'єктів управління водними ресурсами басейну і водокористувачів з метою узгодження інтересів водокористувачів із завданнями охорони вод та відтворення водних ресурсів басейну.
2.8. Сприяння співпраці центральних та місцевих органів виконавчої влади, виробничих, наукових та громадських установ, організацій та об’єднань, міжнародних організацій та експертів у забезпеченні покращання екологічного стану басейна Дніпра.
2.9. Підготовка пропозицій щодо залучення коштів бюджетів різних рівнів та водокористувачів для фінансування заходів довгострокової цільової басейнової програми комплексного розвитку водних ресурсів, спрямованої на виконання ПУРБ.
2.10. Сприяння розробці та впровадженню ефективних економічних механізмів забезпечення реалізації Програми заходів по розвитку басейну і досягненню стратегічних цілей ПУРБ.
2.11. Розгляд та погодження річних планів і звітів басейнового управління, про хід виконання програми заходів плану управління басейном (ПУРБ) та результати іншої його діяльності, у тому числі фінансово-економічної.
2.12. Організація взаємодії з питань, пов’язаних зі збором, регулярним обміном і розповсюдженням екологічної та водогосподарської інформації, створенням і розвитком баз даних щодо басейну Дніпра.
2.13. Сприяння розробці та реалізації міжнародних програм і проектів технічної допомоги, у залученні іноземних інвестицій для виконання Програми заходів ПУРБ, спрямованих на покращання екологічного стану басейна Дніпра.
2.14. Басейнова Рада згідно з покладеними на неї завданнями:
• Приймає участь в організації розробки, розгляду, узгодження і, після затвердження у встановленому порядку, реалізації Плану управління річковим басейном та розробленій на його основі Довгострокової цільової басейнової програми заходів. Визначає напрямки найважливіших (пріоритетних) заходів з екологічного оздоровлення басейну річки Дніпро, вносить пропозиції щодо механізму їх фінансування.
• Вносить пропозиції, щодо механізму реалізації Плану управління басейном річки Дніпро.
• Сприяє розробці, організовує обговорення, узгоджує і вносить у встановленому порядку на розгляд проекти міжнародних Угод про захист басейну Дніпра від забруднення, раціональне використання ресурсів, створення організаційних структур для забезпечення і координації дій по їх виконанню.
• Співпрацює з відповідними міжнародними організаціями, насамперед з питань розробки програм, проектів, отримання технічної та фінансової допомоги для забезпечення оздоровлення екологічного стану басейну Дніпра.
• На сесіях Басейнової Ради погоджує щорічні Басейнові плани діяльності з реалізації Плану Управління Річковим Басейном річки Дніпро та його Програми заходів.
ІІІ. Порядок формування та діяльність Ради
3.1. До складу Ради входять (див. Додаток 1):
• Представники центральних та обласних державних органів влади.
• Представники виборчих органів обласного та районного рівнів та органів місцевого самоврядування.
• Представники водокористувачів.
• Представники громадських організацій.
• Представники наукових установ.

Додатково, при необхідності для вирішення окремих питань до роботи Ради можуть залучатися представники будь-яких інших організацій (міністерств і відомств), спеціалісти та вчені.
3.2. Голова Ради призначається з числа відповідальних осіб обласних Адміністрацій та обласних Рад, виконавчих та розпорядчих органів Черкаської, Сумської, Полтавської, Кіровоградської, Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської, Київської областей та міста Києва. Голова змінюється за принципом щорічної ротації.
3.3. Функції допоміжного органу Ради виконує постійно діюча експертно-аналітична група, що створюється одночасно з створенням Басейнової Ради із числа високо кваліфікованих спеціалістів.
3.4. Для забезпечення підготовки сесій, ефективної роботи та організації виконання прийнятих Радою рішень визначається Секретаріат – постійно діючий робочий орган ради. Функції секретаріату Ради виконують призначені працівники Дніпровського БУВР. Положення про Секретаріат та його структура затверджуються Радою. Секретаріат Ради очолює виконавчий секретар, обраний Радою з числа працівників БУВР.
3.5. Рада здійснює свою діяльність у відповідності з планами, які погоджуються рішенням сесії Ради.
3.6. Робота Ради здійснюється, як правило, шляхом проведення сесій Ради почергово у областях басейну. Сесії Ради проводяться по мірі необхідності, але не менше двох разів на рік. Позачергова сесія Ради може скликатися по ініціативі голови чи його заступника. Дата та попередній розклад засідання чергової сесії Ради визначаються на попередній сесії Ради. Сесія Ради є правомірною у тому випадку, коли на ній присутні більше половини її членів.
3.7. Сесії Ради є відкритими, за умови якщо Рада не прийняла іншого рішення.
3.8. Член Ради має право отримувати необхідну інформацію про діяльність Ради, а також виносити на обговорення Ради будь-які питання в межах своєї компетенції.
3.9. Рішення Ради оформляються протоколами, що підписуються головуючими на сесії. Рішення направляються членам Ради, Міністерству охорони навколишнього природного середовища України, Держводгоспу України та органам виконавчої влади Черкаської, Сумської, Полтавської, Кіровоградської, Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської, Київської областей та м. Києва, а також іншим зацікавленим організаціям та закладам.
3.10. Матеріально-технічне та організаційне забезпечення проведення сесій Ради та роботи Робочої групи здійснюється за рахунок коштів приймаючої сторони, на території якої відбувається засідання.
3.11. Порядок роботи Басейнової Ради визначається спеціальним регламентом (Додаток 2).

ІV. Заключні положення
4.1. Робочою мовою Басейнової Ради та його керівних органів вважається українська мова. Місце розташування Секретаріату Ради – Україна, м. Вишгород, вул. Київська,10, Дніпровське басейнове управління водних ресурсів.
4.2. Дане Положення передбачається для керівництва у початковий період впровадження басейнового принципу управління, при подальшому розвитку системи басейнового управління окремі статті Положення будуть змінені для посилення ролі Басейнової Ради в управлінні річковим басейном Дніпра.
Додаток 1

ПРОПОЗИЦІЇ ЩОДО ПРИБЛИЗНОГО СКЛАДУ
БАСЕЙНОВОЇ РАДИ р. ДНІПРО

До складу Басейнової Ради з управління басейном річки Дніпро пропонується включити представників від наступних категорій суб’єктів водних відносин:
• 50% представників державних органів виконавчої влади різних рівнів.
• 25% представників виборчих органів обласного і районного рівнів та органів місцевого самоврядування, а також громадських організацій.
• 25% представників водокористувачів.

Державні органи виконавчої влади різних рівнів (центральні органи управління можуть призначити своїх представників із складу відповідних територіальних органів):
• Представник Міністерства навколишнього середовища та природних ресурсів (контроль).
• Представник Міністерства економіки (контроль).
• Представник Міністерства фінансів (контроль).
• Представники Держкомітету по водному господарству:
• Керівник ДніпровськогоБУВР.
• Представник Міністерства охорони здоров’я.
• Представник Міністерства промислової політики.
• Представник Міністерства сільського господарства.
• Представник Міністерства надзвичайних ситуацій.
• Представник Держкомітету житлово-комунального господарства.
• Представники БУВР головних притоків Дніпра.
• Представники обласних державних адміністрацій Черкаської, Сумської, Полтавської, Кіровоградської, Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської, Київської областей та м. Києва.
• Начальники регіональних управлінь Дніпровського басейнового управління водних ресурсів.
• Представники обласних управлінь водного господарства Київської, Черкаської, Сумської, Полтавської, Кіровоградської, Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської областей.
• Представники обласних та м. Києва управлінь житлово-комунального господарства.
• Представники Гідрометцентрів у Київській, Черкаській, Сумській, Полтавській, Кіровоградській, Дніпропетровській, Запорізькій та Херсонській областях.
• Представники обласних санітарно-епідеміологічних станцій у Київській, Сумській, Полтавській, Черкаській, Кіровоградській, Дніпропеторовській, Запорізькій та Херсонській областях.
• Представники Державних управлінь охорони навколишнього природного середовища по Київській, Черкаській, Сумській, Полтавській, Кіровоградській, Дніпропетровській, Запорізькій, Херсонській області та м. Києву.

Представники виборчих органів обласного і районного рівнів та органів місцевого самоврядування:
• Представники від Черкаської обласної Ради депутатів.
• Представники від Сумської обласної Ради Депутатів
• Представники від Полтавської обласної Ради Депутатів
• Представники від Кіровоградської обласної Ради депутатів.
• Представники від Дніпропетровської обласної Ради депутатів.
• Представники від Київської обласної Ради депутатів.
• Представники від Заполрзької обласної Ради депутатів.
• Представники від Херсонської обласної Ради депутатів.
• Представники від Київської міської Ради.
• Представники від відповідних районних Рад депутатів басейну.
• Представники від місцевих Рад депутатів.

Водокористувачі, представники громадських організацій, а також компетентні особи (науковці, спеціалісти):
• Представники від промислових підприємств – водокористувачів.
• Представники від сільського господарства (с/г об’єднання, кооперативи...).
• Представники від міськводоканалів.
• Представники від громадських організацій та наукових установ.
Разом Басейнова Рада може складатися з 56 - 62 постійних членів. Додатково, при необхідності для вирішення окремих питань до роботи Басейнової Ради можуть залучатися представники будь-яких інших організацій (міністерств та відомств), спеціалісти та вчені.
Голова Ради призначається з числа керівних осіб обласних Рад або обласних Адміністрацій, відповідальних осіб виконавчих та розпорядчих органів з областей басейну. Голова змінюється за принципом ротації у термін, що визначений на першому установчому засіданні.

Додаток 2

РЕГЛАМЕНТ
РОБОТИ БАСЕЙНОВОЇ РАДИ р. ДНІПРО

1. Порядок скликання і проведення засідань
• Засідання проводяться по скликанню Голови Ради не рідше, ніж двічі в рік.
• Рада підлягає скликанню в обов'язковому порядку по запиту Міністра охорони навколишнього природного середовища або іншого центрального органа управління водними ресурсами.
• Голова Ради встановлює порядок денний Засідання, дату і місце проведення. Як правило засідання проводять за місцем розташування Дніпровського басейнового управління водними ресурсами річки Дніпро, однак рішення про місце проведення приймає Голова Ради.
• Члени ради одержують індивідуальні запрошення прийняти участь у роботі Ради. Запрошення разом з порядком денним розсилаються не менш, ніж за 15 днів до дати проведення засідання, а документацію, що стосується засідання - не менш, ніж за 10 днів до дати проведення засідання.
• Голова відкриває і закриває засідання та приймає всі необхідні дії для прийняття Протоколу засідання. Голова доводить присутнім членам Ради необхідні повідомлення і порядок денний.
• Голова веде дискусії, виносить для розгляду пропозиції і виправлення, оголошує результати голосування, стежить за дотриманням Регламенту і забезпечує в цілому належне проведення засідання.

2. Кворум
• Дискусії, обговорення та прийняття рішень Ради проходять під час пленарного засідання і мають чинність закону в тому випадку, коли на засіданні присутні не менш половини членів Ради.
• У випадку, якщо в результаті першого скликання не вдалося зібрати кворум, обговорення та рішення, що відбулися в результаті другого скликання, мають чинність закону незалежно від числа присутніх членів Ради.
• Рішення приймаються більшістю голосів присутніх членів Ради. У випадку, якщо за і проти подано однакове число голосів, голос Голови є вирішальним.
• Голосування проходить відкрито, підняттям рук, однак по запиту не менш чверті присутніх членів Ради може бути проведене таємне голосування. Результати голосування оголошуються Головою негайно.

3. Підготовка доповідей
• Доповідачі призначаються Головою Ради і підбираються з членів Ради або за його межами. В обов'язки доповідачів входять вивчення і представлення внесених до порядку денного питань.
• Для підготовки окремих питань Рада вправі приймати рішення про створення тимчасових робочих груп із членів Ради.
• Члени робочих груп детально вивчають питання, перш ніж вони включаються до порядку денного засідання Ради.
• Голова Робочої групи визначає Доповідача для виступу на Раді.
• До складу Робочих груп можуть включатися кваліфіковані фахівці, які не входять у Раду, що володіють достатньою компетенцією у поставлених питаннях.

4. Протоколи засідань Ради
• Протоколи засідань оформляються Секретаріатом Ради за підписом Голови.
• Заява про зміни і доповнення до Протоколу приймаються не пізніше 3-х днів після засідання Ради.
• Протоколи направляються на узгодження в Міністерство охорони природи і Держводгосп України. Погоджені і затверджені Головою протоколи або рішення Ради направляються в Басейнове управління водних ресурсів, усім членам Ради, у Міністерство охорони природи, Держводгосп України, обласні Ради й обласні Адміністрації.