26 жовтня у Києві розпочав роботу Міжнародний екологічний форум «Довкілля 2010»

Всі заходи відбулися у Міжнародному виставковому центрі – Броварський проспект, 15.

Організаторами виступили  Кабінет Міністрів України, Міністерство охорони навколишнього природного середовища України, Міністерство освіти і науки України, Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління, Український центр міжнародних виставок, конференцій та форумів, Всеукраїнська екологічна ліга.

У церемонії відкриття взяли участь Перший віце-прем’єр-міністр Андрій Клюєв, Міністр Кабінету Міністрів України, координатор Форуму Анатолій Толстоухов, Міністр охорони навколишнього природного середовища України Микола Злочевський, резидент-координатор системи ООН в Україні Олівер Адам, посли зарубіжних держав в Україні.

В рамках форуму пройшла  VI Всеукраїнська конференція громадських природоохоронних організацій "Участь громадськості у формуванні та реалізації Стратегії національної екологічної політики та Національного плану дій з охорони довкілля", яка відбулась 25 жовтня 2010 року.  У рамках конференції  громадськість України мала змогу висловити свою думку щодо  поліпшення стану навколишнього середовища; створення еколого-економічних умов для збалансованого (сталого) розвитку держави; гарантування екологічної безпеки, збереження біорізноманіття; узагальнення досвіду міжрегіонального й міжнародного співробітництва та розроблення рекомендацій щодо комплексного розв’язання екологічних проблем. Всі надані громадськими організаціями пропозиції  будуть враховані в підсумкових документах форуму.

Від третього екологічного сектору  Запорізького регіону у конференції взяли участь голова громадської ради при управлінні з питань екології міської ради Олександр Багін, президент ЗОБО «Созіданіє» Тетяна Столяренко, директор громадського екологічного видавництва «Вісник Мрії» і виконавчий директор ЗОБО «Созіданиє» Андрій Єлькін, голова Обласної екологічної асоціації «Зелений Рух Запоріжжя» Тетяна Васильєва, Президент Токмацької  районної  дитячої екологічної організації «Спілка Друзів Природи» Сергій Івко.

На другий день форуму відбулася  Всеукраїнська екологічна конференція "Збалансований (сталий) розвиток України – пріоритет національної політики» та розпочала роботу ІІІ Міжнародна виставка "Довкілля - 2010 ". Від Запорізької області на виставці було розташовано стенди Держуправління охорони навколишнього природного середовища та деяких підприємств. Учасники виставки мали змогу продемонструвати можливості своїх компаній, організацій, та підприємств у сфері охорони довкілля, збереження природних ресурсів, обмінятися досвідом створення альтернативних видів палива та економії енергетичних ресурсів, тощо.

Громадське екологічне видавництво «Вісник Мрії» запланувало підготовку та публікацію на сайтах власних відео та текстових матеріалів щодо змістового наповнення різноманітних заходів форуму.

«ВІСНИК МРІЇ», 27 жовтня 2010 року

У Міжнародному виставковому центрі

Початок конференції "Участь громадськості у формуванні та реалізації Стратегії національної екологічної політики та Національного плану дій з охорони довкілля"

Роздані матеріали

Виступ голови  Всеукраїнської екологічної ліги Тетяни Валентинівні Тимочко

Голова Громадської ради Всеукраїнських організацій природоохоронного спрямування при Міністерстві охорони навколишнього природного середовища України Антоніна Іванівна Єришева виступає з доповіддю

Президент Всеукраїнської екологічної громадської організації "Мама - 86" Ганна Миколаївна Голубовська-Онісімова виступає з доповіддю

Делегати конференції. У центрі керівник інформаційної служби "Зеленого світу" Сергій Михайлович Федоринчик

Робота секції

На секції "Досвід розроблення та реалізації регіональних планів дій з охорони довкілля"

Президент дитячої екологічної організації "Спілка друзів природи" Сергій Івко

Підсумкове засідання

Категорія: Новини України | Переглядів: 1019 | Додав: NPO | Рейтинг: 5.0/1
На порталі шкільної преси ЗНВК № 19 пролунало запитання стосовно освітніх аспектів, які мали місце у доповідях та обговореннях на конференції.

Даю відповідь:

У рамках Всеукраїнської конференції громадських організацій природоохоронного спрямування «Участь громадськості у формуванні та реалізації Стратегії національної екологічної політики та національному плану дій з охорони довкілля» (25 жовтня) пройшли тематичні засідання секцій та круглих столів. На всіх заходах приділялось достатньо уваги освітньому компоненту. Дуже цікавою була робота секції «Участь громадськості у формуванні екологічної культурі населення» , яку вела Пащенко Олена Вікторівна, координатор Всеукраїнської дитячої спілки «Екологічна варта». Саме тут під час доповідей було багато пропозицій щодо удосконалення системи екологічної освіти та створення умов для розвитку системи безперервної освіти. Нажаль оргкомітету не вистачило коштів для друку збірника доповідей представників громадських організацій, але можливо ще буде така можливість.

На другий день відбулася Всеукраїнська наукова екологічна конференція «Збалансований (сталий) розвиток України – пріоритет національної політики», у рамках якої відбувся круглий стіл «ОСВІТА ДЛЯ ЗБОЛАНСОВАНОГО (СТАЛОГО) РОЗВИТКУ». Освітяни присвячували свої виступи саме проблемам шкільної, вищої та професійної екологічної освіти.

Які пропозиції були надані до оргкомітету?

1. Розробити і реалізувати до 2015 року Стратегію освіти для збалансованого (сталого) розвитку;
2. Ввести освіту для збалансованого розвитку екологічну освіту до освітніх програм як базового компоненту;
3. Розробити і впровадити освітні програми зі збалансованого розвитку;
4. Започаткувати загальнодержавну програму «Освіта для збалансованого розвитку» з метою видання підручників і посібників зі збалансованого розвитку;
5. Створити і впровадити систему обов’язкової підготовки і перепідготовки державних службовців з питань охорони довкілля та збалансованого розвитку;
6. Розробити до 2015 року організаційний механізм місцевого, регіонального та національного рівня для активного залучення громадськості до процесу освіти для збалансованого (сталого) розвитку, екологічної освіти та виховання;
7. Впровадити на національних каналах радіо і телебачення регулярні програми зі збалансованого розвитку;
8. Започаткувати видавничу програму «Бібліотека екологічної думки» для перекладу і виданню найкращих праць вітчизняних і зарубіжних учених, державних і громадських діячів з питань екополітики і збалансованого розвитку.
9. Формувати освітні центри зі збалансованого розвитку.

Нажаль, зараз я не маю часу для опису пропозицій щодо результатів роботи круглого столу «Молодь за чисте довкілля та здоровий спосіб життя». Надрукую, як буде час.

З повагою, Андрій ЄЛЬКІН

Пропозиції екологічної громадськості, які були узагальнені на круглому столі «Молодь за чисте довкілля та здоровий спосіб життя».

Розробити до 2012 року та впровадити до 2020 року щорічний Всеукраїнський конкурс проектів громадських екологічних організацій і довести обсяг його фінансування до рівня, що становитиме не менше ніж 2 % від загального фінансування Державного фонду охорони навколишнього природного середовища України до 2015 року та близько 3 % - до 2020 року;

Систематично інформувати про діяльність органів виконавчої влади у сфері охорони навколишнього середовища через засоби масової інформації, Інтернет;

Створити до 2012 року і впровадити до 2015 року механізм забезпечення доступу громадськості до екологічної інформації та участі у прийнятті рішень відповідно до положень Оргуської конвенції;

Сприяти виданню (починаючи з 2011 року) та розповсюджуванню Доповіді громадських екологічних організацій щодо проведення громадської оцінки національної екологічної політики;

Створити при Президентові України Громадської екологічної ради з такими функціями:
- Діалог між владою і громадськістю на найвищому політичному рівні щодо актуальних екологічних проблем України та шляхів їх розв’язання;
- Обговорення важливих державних стратегічних рішень, які матимуть вплив на довкілля;
- Вироблення рекомендацій щодо стратегічних документів України, які стосуються національної екологічної політики;
- Сприяння встановленню партнерських відносин і поглибленню співробітництва між органами державної влади та громадськістю у сфері реалізації національної екологічної політики;
- Забезпечення всебічної підтримки суспільно важливих громадських екологічних ініціатив;
- Сприяння розвитку екологічної освіти та освіти для збалансованого розвитку;

Створити до 2015 року умов для проведення громадської експертизи діяльності органів виконавчої влади, здійснення громадського контролю з питань щодо охорони навколишнього природного середовища;

Надати державну підтримку створенню і розвитку екологічних поселень до 2015 року.