"Екологічний профіль Запорізької області" містить відомості про основні забруднювачі водних об'єктів - 15 Травня 2015 - Орхуcький центр Запорізької області

Головна » 2015 » Травень » 15 » "Екологічний профіль Запорізької області" містить відомості про основні забруднювачі водних об'єктів

Скидання виробничих та госппобутових зворотних вод у природні водні об’єкти здійснювали 104 суб’єкти господарської діяльності. У 2012 році на обліку знаходилось 103 таких водокористувачів.

Скидання забруднених зворотних вод у 2013 році здійснювали 40 водокористувачів проти 45 у попередньому році.

Найбільшими забруднювачами водних об’єктів області, як і в попередні роки, залишаються промислові об’єкти чорної і кольорової металургії та житлово-комунальний сектор. Підприємствами цих галузей скинуто до водних об’єктів 63,24 млн. м3 та 11,123 млн. м3 забруднених зворотних вод відповідно, що на 5,162 млн. м3 більше ніж у 2012 році.

Завдяки дотриманню режиму експлуатації, своєчасній заміні технологічного обладнання, що відпрацювало встановлені терміни, стабільно працюють очисні споруди міст Запоріжжя, Енергодар, Токмак, Вільнянськ, Пологи, Гуляйполе, смт. Новомиколаївка. В решті населених пунктів проблема очистки госппобутових стічних вод до нормативних показників практично не вирішена, а в таких районних центрах як смт. Розівка, Приазовське та Велика Білозерка очисні споруди та мережі каналізації взагалі відсутні.

У зв’язку з відсутністю очисних споруд значну небезпеку для стану навколишнього природного середовища становлять об'єкти Управління державного Департаменту з питань виконання покарань в Запорізькій області. Так, 5 колоній Департаменту, що розташовані на території області, не облаштовані ефективно функціонуючими очисними спорудами стічних вод, або вони зовсім відсутні.

У 2013 році в порівнянні з 2012 роком спостерігається зростання скиду забруднюючих речовин, а саме: БСКповн, нафтопродуктів, завислих речовин, мінералізації, сульфатів, хлоридів, азоту амонійного, фенолів, нітритів, міді, нітратів, роданідів, свинцю, фтору, кальцію, ХСК, натрію. Це пояснюється збільшенням обсягів скиду зворотних вод та концентрації у зворотних водах ВАТ «Запорізький металургійний комбінат «Запоріжсталь», АТ «Мотор Січ», КП «Водоканал» м. Запоріжжя, КП «Бердянськводоканал» БМР.

Нагадуємо, що наразі при Департаменті екології та природних ресурсів Запорізької облдержадміністрації працює робоча підгрупа з розробки проекту Стратегії регіонального розвитку Запорізької області до 2020 року "Раціональне використання й відновлення природних ресурсів, охорона довкілля", яка, виконуючі свої завдання, враховує відомості "Екологічного профілю Запорізької області

Категорія: Новини Запоріжжя | Переглядів: 254 | Додав: NPO | Рейтинг: 0.0/0

«  Травень 2015  »