ЕПЛ: 17 % рослинного покриву в зоні АТО пошкоджено пожежами (інфографіка) - 13 Жовтня 2014 - Орхуcький центр Запорізької області

Сегодня работали на сайте: NPO

Головна » 2014 » Жовтень » 13 » ЕПЛ: 17 % рослинного покриву в зоні АТО пошкоджено пожежами (інфографіка)
ЕПЛ: 17 % рослинного покриву в зоні АТО пошкоджено пожежами (інфографіка)

Такі результати отримали експерти МБО «Екологія-Право-Людина» (ЕПЛ), провівши дослідження зони АТО за супутниковими даними MODIS[1] та технологією «Сканекс»[2]. Дослідження є продовженням роботи ЕПЛ по вивченню наслідків військових дій в зоні АТО для довкілля. Військові дії, крім іншого, є потужним фактором впливу на довкілля та на екологічну безпеку життя людей. Профільні органи виконавчої влади сьогодні не здійснюють такі дослідження, тому ініціативу їхнього проведення взяли на себе експерти громадськості. Як ми повідомляли раніше, за період АТО зафіксовано близько 3000 пожеж. Наступним етапом вивчення цієї проблеми є з’ясування площі пожеж.

-          «Отримані нами результати є математичною моделлю, а не точними обрисами кожної з пожеж, але вони з великою вірогідністю ілюструють кількісні показники пожеж і показують, які саме ландшафти вразив вогонь», – розповідає виконавчий директор ЕПЛ Олена Кравченко.

-          «Ми підрахували площу територій, що сумарно була охоплена вогнем в зоні АТО протягом червня-вересня 2014 року. Загальна площа таких територій становить 297 006 га, що становить 17 % від всієї площі лісів, степів і полів зони АТО», - додала еколог Катерина Норенко.

Зокрема, встановлено, що вогнем пошкоджено 39745,59 га лісів, що становить 17,3 % від площі лісів в межах зони АТО та 13,38 % від загальної площі згарищ; 110215,8 га степів (23,7 % від площі степів зони АТО і 37,1 % згарищ;) 147044,56 га орних земель, що становить 14,08 % орних земель і 49,5% згарищ). Загалом, природні і напівприродні території навпіл ділять площу згарищ.

«Особливої уваги заслуговують масштаби пошкодження лісів, які, на відміну від згоряння полів або степу, тягнуть чималі економічні збитки, – розповідає експерт дослідження Олексій Василюк. - Важливо відмітити, що ми говоримо про степову зону, яка характеризується особливим кліматом. В нинішніх умовах, створення нових лісів в цій зоні вкрай ускладнене, приживлюваність молодих лісів дуже низька і вже в перший рік після посадки гине більше половини висаджених культур. Це значить що в нинішніх умовах посадити нові ліси в степовій зоні майже неможливо. Відтак, втрата лісів внаслідок пожеж в межах зони АТО практично гарантовано свідчить про неможливість відновити ці ліси у майбутньому.»

«Більшість лісів навколо населених пунктів створені в минулому з метою формування більш вологого та прохолодного мікроклімату, ніж природний клімат степової зони,» – додає еколог Петро Тєстов. – «Втрата лісів неминуче стає причиною погіршення умов життя населення.»

Слід зазначити, що під час дослідження виявлено, що пожежі в тому числі пошкодили і територію низки об’єктів природно-заповідного фонду, зокрема відділення Луганського природного заповідника «Провальський степ» та заказники Нагольчанський, Волнухинський, Білоріченський, Луганський, Перевальський та Піщаний. Про подальші результати дослідження експерти ЕПЛ інформуватимуть всіх зацікавлених у наступних новинах.

За додатковою інформацією звертайтеся:

Катерина Норенко, еколог ЕПЛ

Email: kateryna.norenko@gmail.comoffice@epl.org.ua

Категорія: Новини України | Переглядів: 175 | Додав: NPO | Теги: АТО, наслідки | Рейтинг: 5.0/1

«  Жовтень 2014  »