Головна » 2013 » Вересень » 16 » Лісники винні у знищенні більшості видів Червоної книги України - екологи
Лісники винні у знищенні більшості видів Червоної книги України - екологи

На третю неділю вересня припадає професійне свято працівників лісової галузі України – День лісника. Проте екологи не бачать причини радіти цьому святу, і традиційно вважають цей день Днем екологічного трауру. Адже, на їх думку, головною причиною зникнення більшості видів Червоної книги України  є лісове господарство, що на разі не сумісне з природоохороною.

«Майже щодня можна почути новини про зловживання працівників лісової галузі, але це лише вершина айсбергу. Фактично будь-які вирубки відбуваються без врахування Законів України «Про Червону книгу України» та «Про природно-заповідний фонд України», тому по суті є незаконними, але ніхто з контролюючих органів на це не зважаєХоча саме вони призводять до скорочення чисельності рідкісних рослин і тварин», - розповідає Андрій Плига, координатор Громадського руху за збереження лісів у природному стані.

«Більш того, вирубуючи останні  природні ліси, працівники лісової галузі розорюють останні степи під посадку не потрібних там штучних лісів, що вигорають за кілька років, тим самим знищуючи, крім лісових, ще і степові види Червоної книги. Причині – всі ті ж», - додає Олексій Василюк, координатор кампанії «Збережемо українські степи».

Екологи вважають, що виходом з ситуації, що склалась, є внесення радикальних змін в лісове законодавство, зокрема в Санітарні правила в лісах України та Лісовий кодекс, та приведення їх у відповідність до природоохоронних законів та європейських норм. Інакше, Україна ризикує дуже швидко втратити останні природні ліси і степи, що за рівнем біорізноманіття знаходяться на одному з перших місць в Європі.

Більше інформації, чому екологи вважають День лісника Днем екологічного трауру: http://pryroda.in.ua/forest/chomu-den-lisnyka-ye-dnem-ekolohichnoho-trauru/

Контакти: Андрій Плига, координатор Громадського руху за збереження лісів у природному стані.

Тел: (093) 349 52 81

lisnuk13@gmail.com

Олексій Василюк, координатор кампанії «Збережемо українські степи».

Тел: (097) 1000 473

vasyliuk@gmail.com

Категорія: Новини України | Переглядів: 312 | Додав: NPO | Теги: Олексій Василюк, біорізноманіття, лісники, Андрій Плига, екологи | Рейтинг: 0.0/0

«  Вересень 2013  »