Мелітопольський лісник-браконьєр застрелив червонокнижного птаха – дрохву - 3 Березня 2015 - Орхуcький центр Запорізької області

Сегодня работали на сайте: NPO

Головна » 2015 » Березень » 3 » Мелітопольський лісник-браконьєр застрелив червонокнижного птаха – дрохву
Мелітопольський лісник-браконьєр застрелив червонокнижного птаха – дрохву

Працівник Старобердянського лісництва Мелітопольського району Запорізької області Ігор Жданов відкрито займається браконьєрством. Про це свідчить його сторінка у соціальній мережі (https://vk.com/id283000659) , на якій він виклав декілька фото із застреленою рідкісною степовою птахою – дрохвою.

«Дрохва – один з найважчих літаючих птахів у світі, її вага досягає 18 кг. Завдяки своїм розмірам вона є бажаною і легкою здобиччю для мисливців: під час тривалих дощів птах втрачає здатність літати і стає беззахисним перед людиною, - розповідає орнітолог Андрій Плига. – Мисливство вкупі із розорюванням степів призвело до стрімкого зниження чисельності дрохв в Україні: від величезних багатотисячних зграй, що траплялись в 19 ст. в наших степах, лишилось пару сот гніздових пар на крайньому півдні. А ще сто років тому окремі зграйки залітали в Київ!» - підсумовує Плига.

В зв’язку з катастрофічним зниженням чисельності, дрохва занесена до Червоної книги зі статусом «зникаюча». Полювання на неї заборонене, і карається статтею 248 Кримінального кодексу України.  На фото лісник-браконьєр вдягнений у службову форму; згідно ст. 248 ККУ, незаконне полювання, вчинене службовою особою з використанням службового становища, карається штрафом від двохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією знарядь і засобів полювання та всього добутого.

«Найприкрішим є те, що браконьєром виступає людина, що повинна займатися охороною природи – лісник. На жаль, такі випадки є далеко не поодинокими, просто мало хто здогадується відкрито виставляти подібні фотографії. Поки не буде подолано браконьєрство серед працівників лісової галузі, годі говорити про перемогу над ним серед простих мисливців», - з сумом констатує Андрій Плига.

Природоохоронні організації  підготували звернення до правоохоронних органів з вимогою розслідувати браконьєрське полювання на дрохву і притягти винуватця до відповідальності.

Андрій Плига, орнітолог

093 349 52 81