Про нові зобов'язання у сфері доступу до інформації, участі громадськості та доступу до правосуддя з питань, що стосуються довкілля

Міністри навколишнього середовища і високі посадові особи з різних країн Європи, Кавказу та Центральної Азії приїхали до Маастрихту, щоб висловити нові зобов'язання у сфері доступу до інформації, участі громадськості та доступу до правосуддя з питань, що стосуються довкілля. На 5-ій сесії Наради Сторін (MOP-5) Оргуської конвенції вони зібралися разом, щоб прийняти Маастрихтську декларацію (1), серед іншого, щоб краще захистити інформаторів.

Звертаючись до Сторін в ході групового обговорення на високому рівні, Генеральний секретар Європейського Екологічного Бюро (2) Джеремі Вейтс звернув увагу на зв'язок між заявами Едварда Сноудена щодо масового спостереження за громадянами деякими урядами та мети Конвенції - розширення доступу громадськості до інформації, що знаходиться у розпорядженні державних органів: "У той час як уряди отримують більше і більше інформації про діяльність своїх громадян, ті ж самі уряду як і раніше обмежують доступ громадян до інформації, що знаходиться у розпорядженні державних органів. Це не "інформаційне суспільство", до якого ми закликали".

Вейтс також використав можливість, щоб закликати до розширення протоколу Конвенції про регістри викидів і перенесення забруднювачів до "Протоколу 2.0", який би охопив сферою використання ресурсів, продукти і зберігання на підприємстві: "Багато забруднювачів залишають завод у вигляді продуктів і, таким чином, уникають вимоги про звітність відповідно до Протоколу. Інші зберігаються на території підприємств, і таким чином представляють потенційну небезпеку для сусідніх громад. І якщо ми хочемо, щоб протокол служив реальним рушієм стійкого розвитку, він має також охоплювати ресурси, такі як енергія, вода та копалини".

Сторони Конвенції також привітали Ісландію, Ірландію та Швейцарію в якості нових Сторін, що приєдналися до Оргуської сім'ї. НУО та багато Сторін, що прагнуть до географічного розширення Конвенції за межі регіону ЄЕК ООН, були задоволені, що Монголія також виявила інтерес приєднатися. Також приємно було бачити присутніх на засіданні представників країн, НУО та вчених з Чилі, Карибського басейну, Марокко, Мексики, Японії та Китаю.

Нові Сторони Ірландія та Швейцарія негайно ратифікували ГМО поправку до Конвенції, яка передбачає механізм участі громадськості в процесі прийняття рішень про навмисне вивільнення в навколишнє середовище і використання ГМО.

Особливий інтерес викликали рішення за результатами роботу Комітету з питань дотримання про порушення Конвенції значним числом учасників. Вірменія, Австрія, Білорусь, Болгарія, Хорватія, Чехія, Німеччина, Казахстан, Румунія, Іспанія, Туркменістан, Україна, Великобританія та Європейський Союз були визнані як такі, що перебувають в стані недотримання.

________________________

(1) www.unece.org/fileadmin/DAM/env/pp/mop5/Documents/Category_I_documents/ECE.MP.PP.2014.L.26_e.pdf

(2) Європейське Екологічне Бюро (ЄЕБ) – утворена у 1974 році парасолькова організація, що на сьогодні об’єднує понад 140 екологічних НУО в ЄС. МБО “Екологія-Право-Людина” офіційно стане повноцінним членом ЄЕБ вже восени 2014 року.

Підготовано: Європейським Екофорумом

Переклад: Єлизавета Алексєєва

Джерело: http://epl.org.ua/novini/anons/backPid/1/article/6923/

Категорія: Новини України | Переглядів: 899 | Додав: NPO | Рейтинг: 5.0/1
Член Наглядової Ради ЕПЛ, голова БЕР обраний до Комітету з дотримання Протоколу по РВПЗ
Біч-о-біч із 5 сесією Наради Сторін Оргуської конвенції 3-4 липня 2014 року у старовинному голландському місті Маастрихт проходить 2 сесія Наради Сторін Протоколу про реєстри викидів та переносу забруднювачів (Протокол про РВПЗ).
Протокол був підписаний у 2003 році у місті Київ під час позачергової Зустрічі Сторін Конвенції в рамках П’ятої Міністерської Конференції «Довкілля для Європи».
Нагадаємо, що протокол про РВПЗ є першим юридично обов’язковим міжнародним документом про реєстри викидів та переносів забруднювачів. Його мета полягає у розширенні доступу громадськості до інформації, сприянні участі громадськості та у попередженні та скороченні забруднення. Очікується, що завдяки створенню доступних для громадськості загальнонаціональних реєстрів та введення для підприємств вимог про надання регулярних звітів про свої викиди та переноси конкретних забруднювачів, Протокол підвищить підзвітність корпорацій, стимулюватиме зниження рівнів забруднення, і відповідно сприятиме сталому розвитку.
Тридцять вісім країн, в тому числі і Україна, та Європейське Співтовариство – Сторони Оргуської Конвенції - стали Сторонами Протоколу про РВПЗ. Із ратифікацією у липні 2009 року Протоколу Угорщиною, він набрав необхідну кількість ратифікацій для вступив у силу, який і відбувся 8 жовтня 2009 року. На сьогоднішній день тридцять три країни ратифікували Протокол. На жаль, Україною Протокол про РВПЗ по сьогоднішній день не ратифікований. Саме тому на нараді сторін сьогодні неодноразові звучали заклики і від Держав-Сторін протоколу, і від Європейського Екофоруму, спрямовані до держав, які все ще стоять осторонь цього міжнародного інструменту.
Як і Оргуська конвенція, Протокол про РВПЗ передбачає створення Комітету із дотримання, який складається із незалежних визначних юристів, які служать у особистій якості і незалежні від позиції Держав-Членів. Сьогодні на своїй другій сесії Нарада Сторін Протоколу про РВПЗ обрала на службу у Комітеті з дотримання адвоката Дмитра Скрильнікова – голову Бюро екологічних розслідувань та члена наглядової ради МБО “Екологія-Право-Людина”, вірного послідовника професора Кравченко С. М.

Ми щиро вітаємо пана Дмитра з обранням та зичимо йому наснаги у подальшій роботі.

Колектив ЕПЛ.