Сегодня работали на сайте: NPO

Головна » 2013 » Серпень » 29 » Про перебіг інформаційного туру «За без’ядерну Україну»
Про перебіг інформаційного туру «За без’ядерну Україну»

Активісти кількох природоохоронних організацій вирушили в інформаційний тур «За безядерну Україну» навколо Запорізької АЕС. Щодня в новому місті, у людних місцях, вони спілкують з місцевими жителями про проблеми ядерної енергетики та альтернативні шляхи розвитку.

У Марганці та Нікополі люди активно долучалися до акції громадських активістів. За два дні кампанії вдалося зібрати майже дві сотні підписів під зверненнями до уряду з вимогою вжити заходів щодо можливих порушень прав та законних інтересів громадян.

А ось у Камянці-Дніпровській, куди активісти приїхали третього дня, активність громадян була значно нижчою. Мешканці містечка зустріли учасників туру непереборною пасивністю. «А що ми можемо зробити?» - запитували вони активістів, що приїхали підтримати населення однієї з найбільш вразливих територій навколо енергетичної столиці України. Природоохоронцям вдалося зацікавити місцевих лише «сонячною» музикою. Обладнання працювало без під’єднання до електричної мережі, використовуючи тільки енергію сонячного випромінювання.

Вулиці міста, зі слів тутешніх, поринають у темряву одразу після заходу сонця, адже у Кам’янці не працює вуличне освітлення. Люди розповіли, що населений пункт у пітьмі вже кілька років. Великою проблемою є мала кількість робочих місць, тому виживає хто як може. Бідкаються на відсутність підтримки з боку держави. Пільговий тариф на електричну енергію встановлений лише на 75 кВт*год. від загального споживання, при тому, що в середня українська родина споживає 150.

Поспілкувавшись з населенням учасники туру відвідали Запорізьку АЕС. Під час екскурсії активісти запитували про безпеку атомної станції, її роботу та план дій у разі виникнення нештатних ситуацій. Обговорювалося також питання економічної доцільності роботи станції у проектний та понадпроектний терміни. Атомники зазначили, що якщо врахувати всі необхідні відрахування у фонди поводження з радіоактивними відходами (РАВ), відпрацьованим ядерним паливом та виведення з експлуатації ядерних енергоблоків, то тариф на електричну енергію, вироблену на ЗАЕС, повинен становити не менше як 37 копійок за 1 кВт*год.

Відповідаючи на питання про радіоактивні відходи та про достатність об’єму сховища на ЗАЕС на весь термін експлуатації станційники запевняли, що «вистачить, навіть якщо продовжити роботу та побудувати нові блоки». Проте, зі Стратегії поводження з радіоактивними відходами відомо, що сховища на всіх українських АЕС заповнені вже на 30-70 % твердими РАВ та на 20-80% рідкими. Без комплексів по глибокій переробці РАВ продовжувати роботу ядерних енергоблоків у понадпроектний термін неможливо. В той же час, за словами представника інформаційного центру ЗАЕС,  на їх електростанції таких комплексів немає.

Справжньою знахідкою  виявився інструктор повномасштабного тренажеру енергоблоку № 1 ЗАЕС. Чоловік, який пів життя присвятив енергії атому, погодився з природоохоронцями і заявив, що продовжувати роботу енергоблоків на понадпроектний термін надто ризиковано.

Графік наступних зустрічей в рамках туру:

29 серпня - Енергодар, 9-00 год. (поблизу БК «Сучасник»)

30 серпня - Дніпрорудне, 10-00 год. (площа Романовського)

31 серпня – Запоріжжя 11-00 год. (поряд з ТЦ «Україна»)

Нагадаємо, тур організований ГО «Екоклуб», за підтримки Національного екологічного центру України (Київ) та Асоціації відновлювальної енергетики «Альтернатива» за фінансової підтримки Фонду імені Гайнріха Бьолля та Європейського союзу.

Більше інформації можна дізнатися, звернувшись до:

Ілля Єременко, координатор туру, ГО «Екоклуб», 063-483-51-22, illiayeremenko@gmail.com (інформація з місця подій)

Святослав Клічук, прес-секретар ГО «Екоклуб», 050-548-88-38, press@ecoclubrivne.org (інформація з прес-центру у м.Рівне)

Категорія: Новини Запоріжжя | Переглядів: 262 | Додав: NPO | Теги: За без’ядерну Україну | Рейтинг: 0.0/0

«  Серпень 2013  »