Проблеми Каховського водосховища обговорили в Новій Каховці

3-4 вересня в м. Нова Каховка пройшла науково – практична робоча конференція «Проблеми та шляхи  вирішення в галузі водовідведення Нижньо -Дніпровського регіону». Ініціаторами проведення Конференції виступили громадські організації Мама-86 та Всеукраїнський екологічний рух «Хортицький Форум». Конференція відбулась за підтримки Херсонської обласної державної  адміністрації та  місцевого самоврядування м. Нова Каховка в рамках Всеукраїнської кампанії «Вода санітарія та гігієна для всіх».

У вступному слові радник голови ОДА, голова Громадської ради Держуправління Міністерства охорони навколишнього природного середовища в Херсонській області визначив проблеми та завдання влади щодо подолання еколого ресурсної кризи в басейні Каховського водосховища та руслової частини Дніпра. Як перший крок для формування засад нової прогнозованої та екологічно безпечної водогосподарської політики в області та регіоні,  23 червня 2010 року проблема розглядалась на розширеному засіданні Кабінету Міністрів за участі Президента України.  Область з огляду на ресурсно – екологічний фактор визнана депресивною.  За оцінками інституту проблем Національної безпеки сучасний комплекс природних і техногенних факторів внаслідок підтоплення земель досяг критичного рівня в Херсонській області. За різним оцінками від негативної дії води потерпають до 300 населених пунктів та від 40- до 70 % території.

В доповідях фахівців та вчених розглядались питання гідрогеологічних умов області, причин  підтоплення  та забруднення підземних вод, генетичні аспекти води, проблеми нітратного забруднення питної води. Представник ВЕГО Мама – 86 доповіла про стан реалізації ратифікованого Україною Протоколу про воду і здоровя та світовий досвід використання сухих туалетів.

Представник Українського наукового дослідного інституту екологічних проблем доповів про досвід використання біологічних інженерних споруд (БІС) для очищення побутових, зливових  та промислових стоків.

Голова координаційної ради ВЕР «Хортицький Форум» повідомив про співпрацю громадських організацій Дніпропетровської та Запорізької областей у вирішенні проблем Каховського водосховища.  Голова Нижньодніпровської громадської басейнової ради ВЕР «Хортиць кий Форум» презентував проект «Каховське водосховище: передісторія регіону, задум і створення, сьогодення, проблеми перспективи» , який затверджено в 2006 році на науково – практичній конференції до 50 річчя створення водосховища.

Учасники конференції підтримали позицію громадських організацій, що вирішення проблем можливе лише за поглиблення співпраці на всіх рівнях між областями, територія яких знаходиться в водозбірному басейні Каховського водосховища і погодились, що  «Нижньодніпровська міжобласна басейнова угода – вимога часу!».

В проекту Стратегії національної екологічної політики України на період до 2020 року відзначається, що Україна за рівнем використання водних ресурсів та якості води, включаючи і наявність очисних споруд за даними ЮНЕСКО серед 122 країн посідає 95 місце. «Система державного управління в галузі охорони вод потребує негайних реформ: управління в галузі охорони вод розподілене між різними центральними органами державної влади, що призводить до дублювання функцій, неоднозначного тлумачення положень природоохоронного законодавства та використання державних коштів. Чинна система управління не здатна до впровадження басейнового принципу управління водними ресурсами в європейському розумінні цього терміну»

Якраз цим пояснюється відсутність співпраці та між державними адміністраціями, обласними радами  Дніпропетровської та Запорізької областей, ігнорування пропозицій громадських організацій, зокрема  відповідного звернення Нікопольської  міської ради.

Є підстави висловити сподівання, що висновки цієї науково – практичної конференції щодо загальних і  проблеми Херсонської області , зокрема,  спрацюють в напрямі розуміння необхідності підготовки міжобласної басейнової угоди, а керівництво Дніпропетровської та Запорізької областей перейдуть від  суперечок  хто кого більше забруднює до співпраці. Проблеми вимагають вирішення, а  не очікування реформування системи державного управління в галузі охорони вод та контролю водогосподарської діяльності.

В наших  областях є населені пункти де зовсім відсутні очисні споруди, ( серед них  смт Біленьке Запорізької області , Берислав Херсонської та інші) а існуючі працюють незадовільно. Серед них названо і наше місто Нікополь.

Як перший крок до підготовки міжобласної басейнової угоди три райони нашої області Нікопольський, Томаківський та Апостолівський, міста Нікополь, Марганець, Орджонікідзе повині опрацювати узгоджений в часі та заходах план екологічних дій. Якраз його спільною метою мають стати плани орієнтовані на проблеми поверхневих вод Каховського водосховища.

В.Сандул

Голова Нижньодніпровської громадської басейнової ради