Сегодня работали на сайте: Ekologist

Головна » 2013 » Червень » 17 » Радіонов: Треба піднімати свідомість виробників
Радіонов: Треба піднімати свідомість виробників

Має бути у відповідності с директивами ЄС створена колективна система відповідальності виробників за поводження з відходами електронного і електричного обладнання.

Про це сказав директор ДП «Укрекоресурси» Дмитро Радіонов, виступаючи на круглому столі з обговорення підходів до вирішення проблем електронних відходів в Україні за європейськими стандартами.

За словами керівника,  підприємством «Укрекоресурси» подавалися відповідні пропозиції ще у середині минулого року. І вже у червні 2012 року була отримана резолюцію Прем’єр-міністра з проханням до Міністерства екології та природних ресурсів -  в тижневий термін подати на розгляд кабміну проект нормативно-правового акту.

Доповідач вказав, що проблематика цього питання є дуже нагальною для кабміну і він не залишає її поза увагою. Але нажаль (з причин, які, за словами Дмитра Радіонова, він не може назвати)  Мінприроди  до сіх пір не подало на розгляд кабміну погоджений з іншими органами центральної виконавчої влади нормативний документ.

На думку фахівця, головною проблемою є проблема фінансування заходів щодо збирання електронних відходів. У світі вже існують підприємства з сучасними технологіями переробки, які  пропонують Україні переробку відсортованих відходів, навіть безкоштовно. При цьому саме збір і сортування, будучи дуже важким процесом, треба розглядати як пріоритетне питання.

На думку доповідача, переважна більшість населення розуміє, що не можна викидати відпрацьоване електронне обладнання, що його треба сортувати и відокремлювати від іншого сміття. «Вони готові так не робити», але для цього треба створити відповідні умови: «дайте їм контейнери, давайте хоч лотерейні білети купимо…», - запропонував директор.

Справа в тому, що має бути фінансування відповідних заходів, – вважає Дмитро Радіонов. Він додав: «Давайте говорити не про те, що треба піднімати свідомість людей - давайте говорити про те, що треба піднімати свідомість виробників».

Ми повинні зібрати виробників, яких не дуже багато, за круглим столом та запропонувати їм той механізм, який зафіксований у директиві Європейського союзу, - наголосив доповідач. -  Має бути колективний механізм збору та контрольованого перерозподілу фінансових ресурсів з метою забезпечення створення інфраструктури, в першу чергу, системи збирання, а потім вже переробки.

Автор новини та відео - Андрій Єлькін

Виступ Дмитра Радіонова можна переглянути, активуючи відео-ресурси громадського екологічного видавництва «Вісник Мрії» (Запоріжжя).

Категорія: Новини України | Переглядів: 333 | Додав: NPO | Теги: Дмитро Радіонов, Укрекоресурси | Рейтинг: 5.0/1

«  Червень 2013  »