Робоча підгрупа підвела підсумки - Стратегія регіонального розвитку - ВІДЕО - 18 Червня 2015 - Орхуcький центр Запорізької області

Головна » 2015 » Червень » 18 » Робоча підгрупа підвела підсумки - Стратегія регіонального розвитку - ВІДЕО
Робоча підгрупа підвела підсумки - Стратегія регіонального розвитку - ВІДЕО

18 червня 2015 року, у четвер, в приміщенні Орхуського інформаційного центру (вул. Сорок років Радянської України, 72 А) відбулося розширене засідання Робочої підгрупи «Раціональне використання й відновлення природних ресурсів, охорона довкілля» з розробки проекту Стратегії регіонального розвитку Запорізької області до 2020 року.

В ході презентації результатів розробки стратегічного напряму та обговорення були розглянуті основні завдання, заплановані заходи та індикатори (показники перевірки), що передбачені для досягнення Стратегічної мети, а саме: реалізації екологічної безпеки та збереження природних ресурсів Запорізького регіону.

Голова робочої підгрупи, Директор департаменту екології та природних ресурсів Запорізької облдержадміністрації, Сергій Карпій, відзначив, що проведена робота базувалась на напрацьованих матеріалах стратегічного аналізу, опрацьованих пропозицій стратегічного бачення, наданих членами Робочої підгрупи та результатах SWOT-аналізу (напрацювання пропозицій щодо сильних та слабких сторін, можливостей та загроз).

Нагадуємо, що в якості операційних цілей Стратегія передбачає створення умов для поліпшення стану водного та повітряного басейнів, мінімізацію негативного впливу відходів на довкілля та здоров’я населення, збереження біологічного та відновлення ландшафтного розмаїття області, формування екологічної культури мешканців області, забезпечення участі громадськості у вирішенні екологічних проблем.

Робоча підгрупа з розробки Стратегії запропонувала  до затвердження наступні заходи:

-    вдосконалення системи державного моніторингу навколишнього природного середовища на регіональному рівні.
-    Будівництво та реконструкція очисних каналізаційних споруд та мереж каналізації
-    Удосконалення діючих та впровадження сучасних систем очищення
-    Відновлення і підтримання сприятливого гідрологічного режиму та санітарного стану річок, розчистка русел річок
-    Скорочення забруднення водних об’єктів за рахунок проведення заходів по упорядкуванню зливової каналізації міст і селищ
-    Будівництво в населених пунктах полігонів твердих побутових відходів
-    Забезпечення сталої інфраструктури управління твердими муніципальними відходами, розвиток нових потужностей з переробки та утилізації відходів
-    Розробка проектів землеустрою з організації та встановлення в натурі меж територій природно-заповідного фонду
-    Розробка проектів регіональної та місцевих схем екологічної мережі
-    Заходи, спрямовані на запобігання знищенню чи пошкодженню об’єктів природно-заповідного фонду; виготовлення та встановлення аншлагів та інформаційних знаків на об'єктах ПЗФ тощо
-    Проведення заходів щодо пропаганди охорони навколишнього природного середовища
-    Інформування громадськості щодо шляхів розв’язання екологічних проблем Запорізької області. Видання поліграфічної продукції з екологічної тематики, в тому числі науково-популярного видання «Твоє майбутнє – земля за порогами», буклетів, брошур та інших інформаційних видань з екологічної тематики

Як стало відомо, деякі значні з точки зору охорони природи заходи не відносяться до компетенції саме цієї робочої підгрупи. Мається на увазі, наприклад, вирішення проблеми безхазяйних непридатних пестицидів, а саме - питання інвентаризації та вивезення ХСЗР для безпечного зберігання або утилізації. Ці заходи планує робоча підгрупа Департаменту агропромислового розвитку Запорізької облдержадміністрації.

Ресурсний центр міської екологічної громадської організації (МЕГО) «Мама-86-Запоріжжя», яка представлена у робочій підгрупі, підготував невеличкий відео-фрагмент засідання, що відбулося.

Звертаємо увагу, що всі матеріали надаються у вільний доступ на сайті Запорізької облдержадміністрації.

Автор: МЕГО «Мама-86-Запоріжжя»

Категорія: Новини Запоріжжя | Переглядів: 254 | Додав: NPO | Теги: індикатори, Заходи, завдання, охорона довкілля, Стратегія розвитку | Рейтинг: 5.0/1

«  Червень 2015  »