Сняли с повестки дня обращение к Верховной Раде по поводу экологических сборов
Как сообщает участник движения "Чем дышит Запорожье", сегодня на сессии горсовета по инициативе мэра А. Сина сняли с повестки дня обращение к Верховной Раде по поводу экологических сборов с предприятий - для доработки.

ЗАТВЕРДЖЕНО
Рішення міської ради
____________№_____

ЗВЕРНЕННЯ
депутатів Запорізької міської ради до Верховної Ради України
щодо підтримки законопроекту від 29.01.2013 №2126 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування екологічного податку»

Запоріжжя є одним з найбільш урбанізованих, індустріальних та екологічно ускладнених міст України. Екологічна ситуація в м.Запоріжжі формувалася протягом тривалого періоду за рахунок використання ресурсо- та енергоємних технологій, нарощування яких здійснювалось без впровадження необхідних природоохоронних заходів. Ці та інші чинники призвели до значної деградації довкілля, надмірного забруднення атмосферного повітря, водних ресурсів, земель, накопичення у великому обсязі відходів.
Крім того, додатково екологічна ситуація загострюється тим, що природоохоронні проекти в місті майже не забезпечуються підтримкою з Державного бюджету, а саме з Державного фонду охорони природного середовища. У зв’язку з цим виникли суттєві протиріччя між завданнями охорони довкілля, забезпечення екологічної безпеки та фінансуванням на їх вирішення.
Бюджетним кодексом України, який було введено в дію з 2011 року, передбачається поступове зменшення надходжень до місцевих бюджетів.
Так, у 2011-2012 роках частка екоресурсних платежів у доходах бюджетів становило: надходження до Державного фонду ОНПС – 30%, до обласного фонду – 20%, до місцевих (міських, сільських, селищних) бюджетів – 50%.
З 2013 року надходження платежів до екологічних фондів розподіляються таким чином: надходження до Державного фонду ОНПС – 53%, до обласного фонду – 13,5%, до місцевих (міських, сільських, селищних) бюджетів – 33,5%.
Починаючи з 2014 року передбачається, що надходження до Державного фонду ОНПС – 65%, до обласного фонду – 10%, до місцевих (міських, сільських, селищних) бюджетів – 25%.
Такий механізм розподілу не враховує необхідності впровадження низки заходів на регіональному та місцевому рівнях відповідно до комплексних і цільових екологічних, а також інших програм, що містять екологічну складову.
Таким чином, централізація екоресурсних платежів, зменшення та непропорційне надходження екологічних платежів до місцевих бюджетів, вади діючого механізму економічного природокористування, відсутність належної державної підтримки, призводить до зменшення доходної частини місцевих фондів.
На розгляді у Верховній Раді України перебуває законопроект від 29.01.2013 №2126, яким передбачається внести зміни до Бюджетного кодексу України щодо зарахування екологічного податку, виходячи із потреб територіальних громад. Зазначеним документом передбачається надходження до Державного фонду ОНПС – 30%, до обласного фонду – 20%, до місцевих (міських, сільських, селищних) бюджетів – 50%.
Враховуючи викладене, підтримуємо цій законопроект, як такий, що спрямований на підсилення ролі місцевого самоврядування в Україні та зміцнення фінансової бази.

Секретар міської ради Р.О. Таран
Категорія: Новини Запоріжжя | Переглядів: 669 | Додав: NPO | Рейтинг: 0.0/0