Співробітництво Громадських рад при Держуправліннях Дніпропетровської, Запорізької та Херсонської областей можливо
29 жовтня 2009 року в Державному управлінні охорони навколишнього природного середовища в Дніпропетровській області відбулось засідання Громадської ради організацій природоохоронного спрямування області.

У засіданні взяли участь голова Громадської ради, представники громадських екологічних організацій Дніпропетровської області, керівництво і фахівці Державного управління, представники Дніпровсько-Орільського природного заповідника, науковці та засоби масової інформації.

На засіданні обговорено наступні питання:

- проблеми та перспективи Дніпровсько-Орільського природного заповідника;

- про співробітництво Громадських рад при Держуправліннях Дніпропетровської, Запорізької та Херсонської областей у вирішенні проблем Каховського водосховища;

- щодо довідника «Гарячі» номери телефонів для екологічної громадськості

та інші.

Дніпропетровська область знаходиться в степовій зоні України і займає площу 3192 тис. га, в тому числі землі лісового фонду становлять 192,4 тис. га, а лісистість області складає 5,1%.

На сьогодні мережа територій та об'єктів природно-заповідного фонду області складає 128 об'єктів на загальній площі 46,255 тис. га.

Дніпровсько-Орільський природний заповідник створено в 1990 році на Дніпропетровщині. Його площа становить 3766,2 га.

На сьогодні заповідник - це своєрідний острів майже недоторканої дикої природи в найщільнішому оточенні агроіндустріального ландшафту між найбільшими промисловими гігантами - Дніпропетровськом і Дніпродзержинськом. Дніпровські плавні сумісно з руслом Дніпра із збереженим річковим режимом, корінними берегами з піщаними терасами і рослинністю бору з системою боліт, озер, лугів вже сьогодні стали місцем захисту більш 60% рідкісних тварин Дніпропетровщини.

Територія заповідника - місце, де проходять межі ареалів багатьох видів тварин лісостепової та степової зони. Тут зберігаються місця проживання всіх екологічних комплексів і груп тварин. А весь комплекс водоймищ заповідника відіграє найважливішу роль у відтворенні риб верхньої ділянки Дніпровського водосховища і в збереженні генофонду ряду рідкісних для регіону видів риб (бобирець дніпровський, золотий карась, колюшка триігла).

Неповторний вигляд плавнів, зелене море лісів, ланцюжок голубих озер, піщані дюни з хвилями ковилу не залишать байдужим будь-якого спостерігача.

Флора заповідника налічує більше 680 видів вищих судинних рослин. Тут представлено біля 45% всієї флористичної різноманітності регіону. Всього для заповідника описано 75 рослинних формацій, 15 основних груп (флороценоелементів). До складу водної рослинності входять 36 рослинних формацій.

11 видів рослин занесено в Червону книгу України (водяний горіх, ковила Дніпровська, простріл чорніючий, сальвінія плаваюча, тюльпан дібровний, шафран сітчатий, птахомленчик Буше тощо). Більше 50 видів - рідкісні і зникаючи види Придніпров'я.

Найбільшою видовою різноманітністю серед хребетних тварин Дніпровсько-Орільського природного заповідника характеризуються птахи - більше 165 видів з 45 сімейств, 10 видів птахів занесено в Червону книгу України. Світ комах надзвичайно багатий - більше 1500 видів і це далеко не повний список.

На сьогодні заповідник - територія, що не тільки охороняється, а є самостійною науково-дослідницькою установою державного рангу, регіональним центром екологічної освіти, на базі якого проходять практику студенти Дніпропетровського національного університету, члени дитячих екологічних організацій, юннати.

Науковий профіль заповідника - комплексне вивчення плавневих екосистем Дніпра і його приток в середній течії, ведення довгострокового екологічного моніторингу, розробка методів збереження, відновлення і раціонального використання природних ресурсів Дніпропетровщини.

В ході засідання Громадської ради організацій природоохоронного спрямування Дніпропетровській області прийнято рішення:

- до кінця 2009 року членам Громадської ради, а також науковцям розробити план заходів щодо співробітництва та громадської підтримки діяльності і розвитку Дніпровсько-Орільського природного заповідника;

- створити спільну робочу групу з членів Громадських рад (ГР) при Держуправліннях в областях для забезпечення громадського контролю моніторингу стану Каховського водосховища та Нижнього Дніпра;

- на наступному спільному засіданні ГР розглянути питання «Про співробітництво Громадських рад при Держуправліннях в Дніпропетровській, Запорізькій та Херсонській областях у вирішенні проблем Каховського водосховища та Нижнього Дніпра» та завдання на розробку Міжобласної басейнової угоди.

Категорія: Новини України | Переглядів: 1253 | Додав: NPO | Рейтинг: 5.0/1