Головна » 2013 » Серпень » 12 » У Києві здійснено замах на життя захисника зелених зон
У Києві здійснено замах на життя захисника зелених зон

У неділю, 10 серпня 2013 р., у м. Києві громадський активіст Дмитро Фортунатов виявив у багажнику свого автомобіля саморобний вибуховий пристрій. Цей та інші факти є складовими залякування активістів, погроз і терору з боку бандитів-забудовників.

Автомобіль знаходився на приватній автостоянці по вул. Мілютенка (житловий масив «Лісовий»). Дмитро з маленькою донькою підійшов до автомобіля, відкрив багаж і відчув різкий запах пролитого бензину, яким були залиті його речі, і якийсь невідомий предмет. Як з’ясувалося, це був «самопальний» вибуховий устрій: каністра з бензином, до якої дротом була прикручена коробка сірників та запалена сигарета. На щастя, сигарета, яка мала виконати роль бікфордового шнура, погасла, перш аніж досягла мети. У разі вибуху могла б спалахнути пожежа, що призвела б до людських жертв та масового займання інших автівок на цій стоянці.

На місце події прибули правоохоронці, працівники СБУ та вибухотехнічна лабораторія. Було зафіксовано факт злочину. За автостоянкою ведеться відеоспостереження, відеоматеріали були передані до СБУ. По факту злочину відкрито кримінальне провадження.

Дмитро Фортунатов стверджує, що спроба підірвати його транспортний засіб є прямою погрозою його життю та життю його родини. Це напряму пов’язане з його громадською діяльністю. Останнім часом він бере активну участь у спротиві забудові на «гарячих точках» на своєму рідному Лісовому масиві та у сусідніх районах: на Троєщині та Березняках.

Нещодавно стався другий факт залякування. Забудовник подав до суду на мешканців вулиці Серафимовича, 6а (Березняки) Андрія Наконечного та Ірину Ковальчук (Ірина є журналісткою газети «Сегодня»). Привід - «нанесення шкоди іміджу кампанії», яку забудовник ТОВ «Тельбін ІВА» зухвало оцінив у 500 тис. грн. Напередодні А. Наконечному погрожували невідомі, а 9 серпня 2013 р. при загадкових обставинах внаслідок ДТП загинув його брат.

На думку активістів, йдеться про спроби залякати громадян та примусити їх припинити спротив забудові. Вони стверджують, що до забудови скверу на вул. Серафимовича, 6а причетні депутати від політичної партії «Удар» Андрій Странніков, Артур Палатний, Валерій Іщенко та Ігор Опадчий.

Ініціативна група мешканців нещодавно зверталася до лідера партії Віталія Кличка з вимогою припинити забудову скверу, однак жодної відповіді від прес-служби партії та особисто В. Кличка не надходило.

Будівельні кампанії здійснюють терор проти мешканців столиці, відчуваючи повну безкарність з боку правозахисних органів. Активісти закликають киян до об’єднання та посилення спротиву забудові, що нанесла непоправної руйнації історико-культурній спадщині Києва, його неповторній природі та здоров’ю киян.

Просимо висловити солідарність захисникам зелених зон.

з повагою,
Василюк Олексій