Головна » 2017 » Травень » 3 » У Запоріжжі міська влада ігнорує вимоги законів щодо інформування
У Запоріжжі міська влада ігнорує вимоги законів щодо інформування

У Запоріжжі міська влада ігнорує вимоги двох законів щодо інформування населення про рівень викидів шкідливих речовин.

Про це повідомляє сайт regionnews.net

У середу, 22 березня, в мерії відбулося засідання депутатської комісії з питань екології. Активісти громадського об’єднання Коаліція “Еко-Запоріжжя” звернулися до депутатів з вимогою виконувати закони України й інформувати населення міста про рівень викидів шкідливих речовин.

Нагадаємо, 17 березня обласний Гідрометцентр зафіксував в Запоріжжі несприятливі метеорологічні  умови, а разом з тим перший рівень забруднення атмосферного повітря фенолом та діоксидом азоту. Чергові в місцевому управлінні ДСНС та в міській раді порадили занепокоєному громадянину, який почав бити на сполох, закрити вікна і не виходити з будинку.

“Жодних інформаційних повідомлень про надзвичайну ситуацію щодо високого рівня забруднення на сайті міської ради та в муніципальних ЗМІ не було опубліковано. Алгоритм про інформування не розроблений. Відповідна практика інформування раніше існувала”, – сказала еколог, представниця “Еко-Запоріжжя”, Ірина Пірогова.

Вона додала, що згідно ст. 15 закону України «Про охорону навколишнього середовища» місцеві ради зобов’язані забезпечити інформування населення про стан довкілля. Того ж вимагає і закон «Про місцеве самоврядування». Однак ці вимоги міською владою не виконуються. Пірогова закликала розробити відповідний алгоритм інформування, при цьому додала, що воно має бути постійним.

Одна з чиновниць Управління екологічної безпеки розповіла, чому відсутня система інформування населення, а разом з тим і порушення законів. За її словами, Управління внутрішньої політики міської ради не дає Гідрометцентру доступ до сайту, тому запоріжці не можуть слідкувати за рівнем забруднення довкілля.

Депутат “Опозиційного блоку” Микола Сілін, який головував на засіданні, погодився, що відбуваються порушення законодавства щодо інформування населення, але зазначив, що наразі шукаються шляхи, як все ж таки виконати вимоги законів.

В підсумку, депутати вирішили зібрати на комісії разом очільника Управління екології міської ради Гліба Золотарьова, керівника КП “Центр інформаційних технологій” Юрія Орєшкіна та голову Управління внутрішньої політики Володимира Головешка. Разом з депутатами ці посадові особи мають придумати як якнайшвидше почати інформувати запоріжців про рівень забруднення атмосфери, щоб у разі нового екологічного лиха люди могли вчасно сховатися в своїх оселях і позачиняти вікна. Оскільки місцева влада не може забезпечити екологічну безпеку мешканців міста, то спробує хоча б вчасно сповіщати про небезпеку.

Олександр Побіл

Категорія: Новини Запоріжжя | Переглядів: 106 | Додав: NPO | Рейтинг: 5.0/1