Головна » 2013 » Листопад » 18 » Україна втрачає контроль над ядерною безпекою
Україна втрачає контроль над ядерною безпекою
Експлуатацію енергоблоку №1 Южно-Української АЕС, проектний термін роботи якого закінчується 2 грудня 2013 року, можуть продовжити без проведення всіх необхідних заходів з підвищення безпеки, що несе значні загрози населенню та довкіллю. Відповідне рішення попри застереження експертів планує ухвалити Державна інспекція ядерного регулювання України.

Про загрози експлуатації енергоблоку у понадпроектний термін без виконання всіх заходів з безпеки свідчить дослідження Звіту з періодичної переоцінки безпеки енергоблоку №1 ЮУ АЕС, яке Національний екологічний центр України провів за технічної підтримки експертів ядерної галузі. В проаналізованому документі відсутня фактична інформація. Є тільки узагальнена і висновки по 14 факторам безпеки.

ДП НАЕК "Енергоатом” не виконав понад півсотні заходів, включених Міжнародною агенцією атомної енергії (МАГАТЕ) до Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки реактора . І частково не втілив рекомендації, розроблені після аварії на японській АЕС "Фукусіма-Даічі”.

Планову кількість циклів розхолоджень на енергоблоці вже перевищено, що загрожує утворенням в корпусі реактора мікротріщин. Подальша експлуатація корпусу, який не підлягає заміні за таких умов може призвести до серйозної аварії з викидом радіоактивних речовин в атмосферу.

Аналогів енергоблоку №1 ЮУ АЕС у світі небагато. Досвіду використання такої установки вкрай мало, що лише посилює необхідність ретельної перевірки її стану. Але на підтримку безпечної роботи АЕС в "Енергоатома” не достатньо коштів, як зазначає Тетяна Вербицька, експерт НЕЦУ: "На заходи підвищення безпеки АЕС до тарифу Енергоатому включено лише 726,7 млн. грн., а потрібно майже 3 мільярди [http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/648-2013-%D0%BF]. І це тільки у 2013 році”.

Сьогодні в Южноукраїнську (Миколаївська обл.) відбуваються громадські слухання, присвячені темі продовження експлуатації старого ядерного реактора.

"Як можна обговорювати питання національного масштабу щодо подальшої долі відпрацьованого реактора на містечкових слуханнях з людьми залежними від адміністрації ЮУ АЕС? – коментує Юрій Урбанський, виконавчий директор НЕЦУ. – Сумний досвід чорнобильської та фукусімської аварій, схоже, нічого не навчив ділків від мирного атому”.

За детальною інформацією звертайтеся:

Тетяна Вербицька
експерт з енергетичної політики НЕЦУ
tanya at necu.org.ua
(044) 353 78 41
Категорія: Новини України | Переглядів: 258 | Додав: NPO | Теги: Енергоатом, Ядерна безпека, АЕС, НЕЦУ | Рейтинг: 0.0/0

«  Листопад 2013  »