За час АТО лісівники закопали в пісок 20 мільйонів гривень - 17 Листопада 2014 - Орхуcький центр Запорізької області

Головна » 2014 » Листопад » 17 » За час АТО лісівники закопали в пісок 20 мільйонів гривень
За час АТО лісівники закопали в пісок 20 мільйонів гривень

У дні війни держава припинила фінансування охорони природи, проте продовжує фінансувати її знищення. В той час, як більшість українців займаються матеріальною допомогою бійцям нацгвардії та постраждалим у зоні АТО[1], лісогосподарські підприємства досі витрачають державні кошти на протизаконні безглузді роботи.

За 9 місяців поточного року сума коштів, витрачена на лісорозведення (тобто виключно створення нових лісів там, де їх не було, без врахування посадок лісу на місцях вирубок!) становить 32 437 600 грн, з яких в областях степової зони  - 21 06 2600[2].  Екологи впевнені, що дана стаття витрат здійснюється в багатьох випадках протизаконно, а  крім того – є закопуванням грошей в пісок.

Нагадаємо, що у 2013 році Державна фінансова інспекція викрила в 9 областях лісові господарства, що саджали ліс на території степу без необхідних для цього документів. Загальна сума завданих збитків – понад 6,5 млн грн[3]. За даними НЕЦУ, нові лісові насадження неодноразово створювали на цінних степових ділянках, навіть не оформивши їх як власність лісових господарств. Лісники такі свої дії лісників пояснюють потребами збільшення лісистості, але насправді це нецільове використання бюджетних коштів, що є ознакою корупції. Коли порушення такого ж типу були виявлені і під час попереднього аудиту, на зауваження Держфінінспекції Держлісагенство повідомило 13.06.2011, що всім лісгоспам, якими не мають земель для лісорозведення, будуть виділені кошти на їх оформлення. Як бачимо, за наступні чотири роки цього так і не відбулось.

Підприємства Держлісагенства, що фігурують у цій історії, за висновком Держфінінспекції порушили Лісовий та Земельний кодекси, Закон “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність”, Порядок складання, розгляду та затвердження основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ та Порядок використання коштів державного бюджету, виділених на залісення земельних ділянок.

-  Залісення степів є однією з найбільш драматичних природоохоронних проблем. Лісівники саджають ліси на нових землях лише для того, щоб освоювати бюджетні кошти. – розповідає заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк. –  Більше половини нових дерев, посаджених у степовій зоні, гине ще в перший рік. Таким чином щороку можна саджати заново, викачуючи кошти з бюджету.

-  Проте непомірно страшним є вплив степового лісорозведення на природу. Степ – це ландшафт, який у Європі визнаний перебуваючим на межі зникнення. В Україні у своєму первозданному вигляді степи зберіглись менш, ніж на 3% його колишньої території. Степові чорноземи нині майже повністю розорані з сільськогосподарських міркувань. Кожен третій вид рослин чи тварин, занесений до Червоної книги, – степовий. І саме тут, у степових балках здійснюється лісорозведення, оскільки ці ділянки не використовуються у господарстві і не мають власників. – додає Олексій Василюк.

Екологи звернулись до Уряду з проханням припинити фінансування програми «Ліси України» з якої здійснюються видатки на лісорозведення, до завершення АТО.

-  Ми вважаємо, що зупинити фінансування цієї шкідливої для природи державної програми більш логічним кроком ніж навіть ті, на які вже зважилась Держава. Нагадаю, що внаслідок зменшення бюджетних видатків, 80% працівників Державної екологічної інспекції відправлені у відпустки за власний рахунок, а національним паркам Мінприроди рекомендує зменшити витрати на 70%[4]. – пояснює доцільність пропозиції Василюк. – Таким чином, у дні війни держава припинила фінансування охорони природи і продовжує фінансувати її знищення.

Детальніше: www.pryroda.in.ua/step

За додатковою інформацією звертайтеся, будь ласка, до:

Василюк Олексій,

Заступник голови Національного екологічного центру України,