Головна » 2013 » Червень » 19 » Запорізькі моторобудівники керуються Кодексом екологічної політики
Запорізькі моторобудівники керуються Кодексом екологічної політики

Сьогодні в Запоріжжі питання охорони навколишнього середовища нарешті зрушилося з мертвої точки, цим напрямком всерйоз занепокоїлися і керівники великих металургійних підприємств, - стверджує голова міської депутатської комісії з екології Людмила Завгородня.

І хоча екологічну ситуацію в Запоріжжі можна назвати «непростою», але, на думку Людмили Завгородньої, «позитивна тенденція ставлення до екології в нашому місті намітилася і простежується досить чітко і красиво».

«Особливо протягом останнього року мене радує «Запоріжсталь», підприємства металургійного комплексу. Хоча, зрозуміло, коли довго щось не робилося, потрібні капіталовкладення і людські ресурси», - вказала депутат міськради при відвідуванні з метою перевірки виконання нової міської екологічної програми підприємства «Мотор Січ».

Незважаючи на те, що на цьому заводі виробництво кардинально відрізняється від виплавки сталі або чавуну, а, значить, екологічна ситуація є не такою напруженою, викиди, звичайно ж, мають місце. Всі питання в системному підході до їх мінімізації.

За словами технічного директора  «Мотор Січ» Павла Жеманюка, у запорізьких моторобудівників завжди був і буде Кодекс екологічної політики. Це, свого роду, екологічна конституція, норми якої строго дотримуються.

«У нас 862 джерела викидів, і всі вони паспортизовані. 271 джерело обладнано пилозахисними засобами. Також ми працюємо над зниженням викидів в плані розробки двигунів. Якщо раніше норми були в двигуні до 150 міліграмів на літр, сьогодні завдання - зробити - і ми вже все практично такі двигуни випускаємо - до 70 міліграмів. Це двигун, який працює на газі. А якщо двигун, який працює на газі, - там у нас до 50 міліграмів. Всі двигуни проходять тести, всі ці параметри записані», - каже Жеманюк.

Крім того, запевняє фахівець, на «Мотор» скорочено час випробувань двигунів: якщо раніше вони проводили на стенді до 10 годин, то сьогодні майже в два рази менше. Втім, це не означає, що якість продукції заводу гірше перевіряється. Зменшення часу для тестів відбувається за рахунок використання новітньої техніки, в тому числі високошвидкісних комп'ютерів.

Крім цього, звітують «моторівці», на території підприємства побудована теплоелектростанція, яка має ККД до 70% і працює на так званих відходах промислового тепла, а замкнута система дозволяє повністю виключити попадання забрудненої води у Дніпро.

За рахунок модернізації обладнання «Мотор», відповідно до звітів, зменшив споживання газу з

52 мільйонів кубометрів на початку 90-х років, до 38-ми у 2012-му. Все це, стверджують представники заводу, відбувається на тлі постійного моніторингу стану навколишнього середовища.

За основу новини взято матеріал сайту Прав.Да

Категорія: Новини Запоріжжя | Переглядів: 274 | Додав: NPO | Теги: Мотор Січ, Людмила Завгородняя | Рейтинг: 5.0/1

«  Червень 2013  »