Головна » 2013 » Жовтень » 4 » Центр екологічної культури Запоріжжя ініціював засідання круглого столу по питанням взаємодії людини та природи

2 жовтня  с ініціативи керівництва Запорізького Центру екологічної культури Натальєю Пічкур , прицтавниками громадських обїєднань міста Запоріжжя на базі  біологічноого факультету Запорізького національного університету відбулося засідання круглого столу на тему «Створення екологічно здорової моделі життя ІІІ тисячоліття, людина та її навколишнє середовище».

Організатори  Центр екологічної культури м. Запоріжжя спільно з Біологічним факультетом Запорізького Національного Університету запропонували розглянути за круглим столом питання комплексної взаімодії людини з природою, проаналізувати історичні форми життедіяльності людства та спрямувати наукову думку та виробництво до створення екологічного здорового майбутнйого.

У подальшому вирішення цих питань надасть можливість сформулювати принципи та знайти системні рішення гармонійного розвитку суспільства, що враховують екологічні, соціальні й економічні аспекти життя людської цивілізації, - йдеться далі.

На засідання круглого столу завітали представники біологічного факультету та факультету соціальної педагогіки та психології, Регіонального навчально-науково-виробничого центру «Екологія» ЗНУ, Центру екологічної культури м. Запоріжжя, Запорізького державного медичного університету, Інституту управління та права Запорізького національного технічного університету, Запорізького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, Запорізької державної індустріальної академії, Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди НАНУ та Центру природного землеробства «Таврія Органік».

Проректор із наукової роботи ЗНУ, д.т.н, професор Віктор Грищак привітав учасників засідання та побажав їм плідної роботи.

Зі вступним словом до присутніх на заході звернувся начальник РННВЦ «Екологія» Володимир Сарабєєв. Він зазначив, що тема засідання є дуже актуальною та потребує прийняття певних рішень, які покращать якість життя людей. Адже в наш час накопичено та не вирішено багато проблем, що стосуються забруднення повітря, води, землі, знищення природних екосистем, недостатньої кількість продуктів харчування, їх низької якості внаслідок інтенсивного виробництва.

На засіданні круглого столу було заслухано дев’ять доповідей. Так, керівник центру екологічної культури м. Запоріжжя Наталія Пічкур розповіла про актуальність міждисциплінарного дослідження шляхів розбудови сучасного суспільства, асистент Запорізького державного медичного університету Руслана Федорченковиступила з доповіддю на тему «Забруднення атмосферного повітря ксенобіотиками і хвороби органів дихання в Запорізькій області».

Доцент Інституту управління та права ЗНТУ Валерій Сорокін розповів про особливості та труднощі імплементації нормативної бази України з екології до вимог Європейського союзу, а доцент Запорізької державної індустріальної академії Ганна Макушинська – про проблеми формування екологічної свідомості.

Про оптимальні шляхи екологізації ландшафтів розповіла доцент Таврійського державного агротехнологічного університету, заступник директора Центру природного землеробства «Таврія Органік» Тетяна Герасько.

Доцент факультету соціальної педагогіки та психології ЗНУ Тетяна Голованова виступила з доповіддю на тему «Ідеї В. І. Вернадського в соціальній педагогіці», а студентка 4-го курсу факультету СПП Оксана Капуріна розповіла про формування культури екологічного світогляду людини засобами кіноосвіти.

Про екологічні проблеми промислового регіону та перспективи їх вирішення учасникам засідання розповів доцент Запорізької державної індустріальної академії Геннадій Кожемякін, а науковий співробітник Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди НАНУ Юрій Завгородній виступив із доповіддю на тему «Чи є майбутнє в екологічного руху в Україні».

Із заключним словом до учасників засідання звернулася Наталія Пічкур. Вона подякувала присутнім за представлені доповіді та запропонувала до обговорення проект рішення, з яким усі учасники засідання погодились.

Так, було вирішено створити колегіальний міждисциплінарний орган, який буде досліджувати екологічну проблематику та шукати шляхи її вирішення.

До складу цього органу увійдуть науковці, що представлятимуть різні галузі знань, а також залучатимуться представники влади, громадськості та ЗМІ.

Фотозображення від представника редакційної ради сайту npo.vo.uz Олександра Павленко.

Категорія: Новини Запоріжжя | Переглядів: 375 | Додав: NPO | Теги: Запорізький Національний універсіте, ЗНУ, співпраця, науковці, екологічний факультет | Рейтинг: 5.0/1

«  Жовтень 2013  »