Головна » Статті » Проекты НПО » Устойчивое развитие региона [ Додати статтю ]

Гід по корисним Facebook-групам

Розвиток нових медіа дає зручні інструменти для самоорганізації в мережі. "Громадський Простір"спробував зробити добірку фейсбук-спільнот, що є прикладами самоорганізації навколо вирішення конкретних завдань. Цікаво, що вирішення їх тим ефективніше, чим більше зацікавлених учасників об'єднані в спільноті.

Корисні спільноти ми об'єднали за категоріями.

1. Географічна

Учасники домовляються про обмін квитками на поїзди-автобуси або шукають/пропонують місця в "попутках":

"Є квиток! Є попутка!" "Група, куди в першу чергу публікуємо оголошення про зайві квитки на потяги-автобуси в усіх напрямках, а також вільні місця в машинах. А також оголошення пошуку варіантів доїзду. Не комерційно. Чесно. Бариги йдуть пішки" - зазначено у правилах групи.

Kyiv Lviv Connect - група працює за тим самим принципом, що й попередня, але з більш вузькою спеціалізацією.

Kyiv Kharkiv Connect - аналогічна група, що з'єднує Київ і Харків.

Рівне <-> Київ на машині - те саме між Києвом і м. Рівне.

- І для тих, хто мандрує Європою - Europe Auto Connect

- І на сторінці Смак подорожника можна знайти інформацію про те, як подорожувати дешевше.

Окремою категорією є групи взаємодопомоги українців за кордоном, наприклад Українці в Італії,Українці в КраковіUkrainian-German Professionals NetworkPraca w Polsce/Работа в Польше

2. Екологія + здоров'я

Кілька екологічних ініціатив, що зібрали прихильників у мережі:

"Таблеточки" - конкретна ініціатива на пошук коштів/можливостей на забезпечення ліками київського Центру дитячої гематології Охматдета. Друкуються переліки потрібних медичних препаратів, організовується доставка з-за кордону, подаються звіти.

Утилізація батарейок в Україні - сторінка містить інформацію про пункти прийому відпрацьованих батарейок, а також об'єднує небайдужих громадян.

"Дайте кислорода!" - група ініціативи, що вже добилася значних результатів у кампанії з покращеня ситуації із забрудненням повітря в м. Маріуполі. Як вже писав "Громадський Простір", восени 2012 року ця кампанія зібрала на головній площі міста від 5 до 10 тисяч мітингувальників.

Активність в соцмережах і активність на площах

"Чем дышит Запорожье" - схожа ініціатива в Запоріжжі.

Коаліція "За вільну від тютюнового диму Україну" - об'єднує антитютюнових активістів.

* На противагу попередній, існує група людей, що виступають за права курців: Права курців. Громадська ініціатива

3. Житло

Нам відома лише одна група, орієнтована на Київ - Kyiv Rent. У групі публікуються оголошення про можливість орендувати житло без посередників. За півроку свого існування вона зібрала майже 2 тис. учасників, що є гарним показником для подібних ініціатив.

"Секрет ефективної групи для вирішення проблеми - це конкретність і актуальність теми, а також чітка модерація - розповідає Олена Дуб, журналіст, блогер, модератор кількох з вищезазначених спільнот. - Якщо подивитись на деякі групи, знайдете там багато спаму, пропущені без модерації пости. Тому потрібні чіткі правила групи і чітка модерація.

Тему я обирала би, виходячи з потреби, яка є на даний час і з потреби, яка є особисто у вас: тоді ви знаєте точно, в чому полягає проблема" - радить Олена.

4. Пошук роботи і волонтерство

Работа, знакомые, друзья!
та
Vacanciarium - збірки вакансій, стане у нагоді тим, хто шукає роботу.

Дизайнер за «+1 в карму» - допомога у пошуку дизайнерів-волонтерів. "Група, де збираються дизайнери, які готові зробити дизайн лише за «+1 в карму» і представники неприбуткових організацій, яким цей дизайн необхідний. Якщо ви представник НУО, пишіть запит на розробку дизайну. Запити на комерційні проекти не приймаються! Якщо ви дизайнер, який готовий взяти проект в роботу - пишіть про свою згоду у коментарях до посту-запиту", - йдеться в описі групи.

5. Різне: громадські активності

SOS!! КИЕВ.СЛУЖБА СПАСЕНИЯ - група, створена під час екстремальних снігопадів в Києві в березні 2013 року. З тих пір там досі лунають прохання про допомогу різного профілю та знаходяться волонтери для вирішення цих проблем.

"Група створювалась під вирішення реально великої проблеми місцевого масштабу - коментує ефективність helpkyiv.org Дмитро Малюта, один із координаторів проекту. - Враховуючи, що все збиралось "на живу нитку", це було досить ефективно. Певні задачі вирішити вдалось. Зараз група діє в пасивному режимі. Хтось постить запити про допомогу, хтось допомагає, якщо може. Сказати, що це був дуже системний проект не можу. Але він спрацював, він вирішував свої задачі. З огріхами, з помилками, але вирішував".

"Шановні волонтери, коли ми зберемося для активної роботи на користь міста?))) У мене вже руки майже не болять", - написав на стіні спільноти її учасник, Павел Лавренков.

Фото групи sos.kiev.help.

Крім того, з даної категорії до нашої вибірки потрапили:
Збережи Старий Київ - основною темою групи є незаконна забудова Києва і збереження культурного спадку.

"И так поймут!" - об'єднання активістів, що відстежують ставлення бізнесу до україномовного споживача.

Тут кушать нельзя - зібрання відгуків про заклади громадського харчування.

"Я ненавижу Укравтодор" - група, створена на знак протесту проти огидної роботи дорожніх служб; учасники групи організовують акції, діляться схемами впливу на місцеві владу та автодор і досягненнями мешканців інших областей у цьому напрямку.

ВІЗЬМУ-ВІДДАМ) барахолка для своїх - львівська (і не тільки) спільнота, в якій можна знайти-віддати-купити-продати-обміняти речі, інформацію, ідеї тощо.

До відома! Даний список є суб'єктивним і містить не всі корисні об'єднання в мережі. Ми поки що не розглядали тематичні групи загального характеру, професійні спільноти, у фокусі - конкретика і практичність вирішення проблем. Якщо ви знаєте щось, що не потрапило до нашої уваги, будемо вдячні за посилання тут в коментарях або на нашій сторінці у Фейсбук

Джерело : Громадський Простір
Категорія: Устойчивое развитие региона | Додав: NPO (10.09.2013) | Автор: Громадський Простір
Переглядів: 1313 | Теги: Громадський Простір | Рейтинг: 0.0/0