Мої враження від поїздки до Америки. Наталія ЛЯКИШЕВА

Наприкінці  квітня мені пощастило, як представнику громадської організації «Екологія та соціальний захист Приморського району» стати учасником  програми «Громадські зв’язки», що фінансується  конгресом США через  американський   фонд  «USAID», « WORLD LEARNING»,  «PROJECT HARMONY» . Тема проекту  - Державна політика щодо переробки відходів  в США. Група складалась з 10 людей з Запорізької області, представників  громадськості та влади.

Кінцевий пункт нашої подорожі були  -  США Рада з Міжнародних питань штату  Кентуки та Південної Індіани, що знаходиться в місті Луївіль. В Луївілі  нас люб’язно зустрів менеджер програми Пан Мет Маден.

В перший день прильоту  розмістили в готелі  «Fairfield Inn», на наступний  день в офісі  детальніше розповіли про програму,  особливості перебування в  штатах. Після цього за нами приїхали  так звані американські приймаючі родини . Родина, в якій мені довелося жити складалась з подружжя Фріманів , жінка Лінда та чоловік Гарольд   віком близько шістдесяти років.  В них є дві доньки близнята  за двадцять років, обидві  одружені и живуть в інших містах. Лінда і Гарольд пенсіонери , жінка працювала в госпіталі медсестрою , а її чоловік в місцевій газеті – журналістом.   Приймати людей з усього світу вони сприймають як  можливість показати Америку з внутрішньої сімейної сторони , при чому це робиться цілковито добровільно, як волонтерство Фрімани за це не отримують ні копійки. Зазначу що я себе почувала у Фріманів як в родині. Вони як могли оточили мене своєю опікою та турботою.

Сама програма була дуже насичена, три тижні ми проводили зустрічі з підприємствами, що вирішують проблеми утилізації сміття. Наприклад , в місті Джорджтаун на заводі «Тойота»  взагалі все сміття переробляється . Всюди стоять контейнера для паперу, пластику, алюмінієвих банок та іншого. Папір, пластик та алюміній ідуть на переробку, а  з залишкового  сміття виробляють компост, яким здобрюють землю. Також кінцевий продукт очисних м.Луївіль також іде на здобрювання землі. Тобто з відходів отримується додатковий  прибуток , що не тільки не забруднює оточуюче середовище, а навпаки покращує його. Про систему  переробки сміття  я розповім  детальніше в іншій статті.

Також відбувалась  зустріч  з сенатором Брендоном Сміт в  законодавчому  органі штату Кентуки, що  знаходиться в м. Франкфорт, та Доном Песлі голови комітету з питань природних ресурсів та навколишнього середовища. Під час  зустрічі ми дізналися про роль державних органів в цілому та законодавчого органу штату Кентуки в регулюванні питань побутових відходів. Дізнались про процес, де законодавці задіяні в роботі з підприємствами та громадянами для забезпечення виконання процедур щодо роботи з побутовими відходами та захисту навколишнього середовища в цілому.

Мені, як громадському діячу дуже цікавили зустрічі з громадськими організаціями  Сполучених штатів. На протязі перебування їх було декілька. Суспільство  Америки дуже підтримує роботу цих організацій. Вони мають постійний прибуток, або від держави, або від внесків громадян.  Роль громадських організацій в питанні захисту навколишнього середовища дуже велика. Вони формують своїми діями народний настрій, що впливає на політику держави. Проводять багато виховних заходів з дітьми.  Наше спілкування з однією з громадських організацій що має назву «Мешканці штату Кентуки за благоустрій» закінчилось тим , що нам видали рукавички, футболки, пакети для сміття та вивезли на трасу за містом, щоб ми урочисто  зібрали сміття, що є дуже почесною роботою для мешканців  штату.

До речі хочу відзначити, що  мешканці  Сполучених штатів дуже люблять свою країну. 90% дорослого населення займається волонтерством, тобто безкоштовною працею за для своєї країни. Це відчувається ,  бо біля багатьох приватних домівок височиться прапор Сполучених штатів. А ще був такий випадок : під час одного з фестивалів ми обідали в Американському кафе , в цей час на урочистому відкритті заграв гімн країни. Ми були просто в захваті від того, що відбулося далі. Кожен, хто сидів за обідом або займався особистими справами, піднялися і самовіданно заспівали гімн своєї країни. Крім того американці  дуже віруючі люди. Майже кожен ходить в церву і сповідається. Коли мене взяли до  церкви Фрімани,  вразило те що служба почалася з молитви за президента країни. Ще можу привести  такий приклад , ми шли з Гарольдом Фріманом додому і на мосту хтось кинув пластиковий стакан. Чоловік його підібрав і ще годину тримав в руках, щоб викинути дома у смітник. До речі у всіх американців дома також  окремі  посудини для паперу , пластику , алюмінію та іншого сміття.  Вони розуміють, що замість них самих ніхто не зробить життя в країні кращим. Я гадаю, що в нашій країні цього не вистачає-

Любові до України, патріотизму, поваги до влади, бажанням покращити  оточуюче середовище. Вважаю, це з основних напрямків роботи нашої громадської організації. Нами було проведено аналіз поїздки до Америки, зроблені висновки та намічені плани подальшої діяльності.

Категорія: Устойчивое развитие региона | Додав: NPO (25.05.2010) | Автор: Наталія Лякишева
Переглядів: 2910 | Коментарі: 1 | Рейтинг: 5.0/2
This post has helped me think things trouhgh