Висновки та рекомендації «круглого столу» присвяченого «Всесвітньому Дню води»

Каховське водосховище + 54

Міжобласна басейнова угода – веління часу

19 березня 2010 р., м. Нікополь

Засідання «круглого столу» та прес-конференція які присвячені «Дню води - 2010» було проведено в рамках реалізації проекту «Каховське водосховище: передісторія регіону, задум і створення, сьогодення, проблеми, перспективи». В 2010 році виповнюються 54 роки з дня  затоплення Великого Лугу – створення Каховського водосховища.

Згідно рекомендацій «Порядку денному на ХХІ століття (AGENDA – 21)», ухвалених конференцією ООН з навколишнього середовища і розвитку в Ріо–де–Жанейро в червні 1992 року, кожна країна повинна була розробити власну концепцію стійкого розвитку, а до 2002 року і стратегію екологічного розвитку.

Рекомендовані цією Конференцією ідеї Концепції стійкого розвитку стали важливою складовою національної політики і безпеки багатьох країн. В Україні до цього часу відсутня законодавчо затверджена загальнодержавна концепція переходу до стійкого розвитку, не виконуються відповідні Програми і рішення. Законотворча діяльність в сфері водокористування орієнтована на першочергове задоволення потреб промисловості та реалізації нічим необґрунтованої, затвердженої лише Кабінетом Міністрів  Енергетичної Стратегії України до 2030 року.

Нажаль діюча законодавча база в галузі водогосподарської діяльності та практика її застосування не відповідає вимогам часу та світовому досвіду управління водними об’єктами. Інтегроване управління водним господарством  на базі басейнового принципу, що освоєно  в багатьох країнах  до цього часу з багатьох  причин «не приживається»  в наших умовах.

Практика управління, яка  прив’язана до існуючого територіального поділу,  не здатна вирішити проблеми збереження водних ресурсів. Якраз це особливо відчувається в місті Нікополі. Тому громадськість міста та регіону виступила з ініціативою та вимагає підготувати і укласти   міжобласну басейнову угоду.

Нікополь є культурним, історичним, географічним, з науковим та інтелектуальним   потенціалом, до того ж розташованим в центрі  басейну Каховського водосховища, іншого міста для цієї ініціативи немає. Енергетичне відомство, відстоюючи свої корпоративні інтереси обявило розташований на протилежному березі м.Енергодар – «енергетичною столицею України» і своїх звітах  звітує лише за вироблену електроенергію. Керівництво НАЕК «Енергоатом» та його відокремлений підрозділ Запорізька АЕС ігнорує вимоги  створення  регіональної басейнової  міжобласної  системи контролю для вивчення  комплексного впливу  діяльності теплової та атомної станцій і всіх підприємств  регіону.   Дозволами одержаними на  рівні однієї області Каховське водосховище - джерело питного водопостачання для місцевого населення – перетворене на технологічну  водойму  для енергетиків. Два роки тому обявлено про наміри на виконання відомчої Енергетичної стратегії до 2030 розширити  АЕС на два блоки. В даний час ведеться робота по вибору варіанта їх розміщення, виділено 3 га  заповідної території для потреб станції, на якій знищено біля сотні дерев.

Учасники засідання заслухали інформацію щодо реалізації проекту «Каховське водосховище: передісторія регіону, задум і створення, сьогодення, проблеми перспективи», який реалізується за підтримки ГО «Рідний Нікополь» і звертають уваги на ігнорування  міською владою Нікополя пропозицій громадськості та резолюцій науково–практичних конференцій від 2006 та 2009 років.

Запропоновані вимоги та пропозиції:

Нікопольській міській раді добитись виконання затверджених програм, що стосуються водоохоронної діяльності, екологічного аудиту, цитогенетичного моніторингу;

КП НУВКГ одержати висновки санітарно-епідеміологічної  експертизи та відповідні дозволи на поставку  питної води з відхиленням від нормативних вимог;

доповнити тексти договорів на поставку питної води показниками її якості;

Нікопольській міській раді вирішити питання постійного інформування споживачів про якість питної води згідно вимог Мінздорову, зокрема  результатів впливу на здоров’я населення вживання  хлорованої питної води;

Нікопольській міській раді вирішити питання щодо очищення водоохоронних територій, визначення балансоутримувача зливової каналізації, забезпечення контролю скидів та перевірити обґрунтованість дозволів на підключення  суб’єктів господарювання до мережі господарсько–побутової та зливової каналізації.

Учасники зустрічі ще раз підтверджують необхідність і вимагають розпочати міжобласну співпрацю для укладання і підписання басейнової угоди.

Першим кроком має стати створення асоціації органів місцевого самоврядування. Для чого Нікопольській міській та районній раді запропонувати прийняти відповідні звернення та розпочати створення асоціації згідно вимог законодавства. (ст. 15 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»).

Міська рада Нікополя  повинна   розглянути  та оприлюднити стан виконання рішень та природоохоронного законодавства при здійсненні  водогосподарської діяльності в місті та добитись припинення скидів. При цьому виступити з ЗАЯВОЮ ПРО ВЗАЄМОКОНТРОЛЬ  ВИКОНАННЯ  ПРИЙНЯТИХ РІШЕНЬ, ЯКІ ВПЛИВАЮТЬ НА СТАН ПОВЕРХНЕВИХ ВОД КАХОВСЬКОГО ВОДОСХОВИЩА.

Учасники зустрічі стурбовані бездіяльністю міської ради і міської адміністрації та відсутності інформації щодо результатів зустрічей міського голови та депутатів міської ради на нарадах, де обговорювалось рішення про розширення Запорізької АЕС. Громадськість стурбована планами подальшого нарощування потужностей в регіоні, зокрема будівництва Каховської ГЕС – 2  Нікого не цікавлять проблеми  відсутності очисних споруд в багатьох населених пунктах регіону. (смт. Біленьке Запорізької області, Берислава  Херсонської області та інших).

Водогосподарська  діяльність має бути поставлена  під  контроль громадськості.

Серед іншого необхідно провести експертизу відповідних рішень місцевих органів влади міст водозбірного басейну та  стану їх виконання.

Органи місцевої влади зобов’язані інформувати населення про результати досліджень впливу на здоров’я населення вживання хлорованої води, вимагати та контролювати  наявність висновків санітарно – епідемічної експертизи та дозволів на подачу води з відхиленням від нормативних показників.

Відзначаємо, що затверджені на місцевому рівні плани розвитку підприємств – водопостачальників не передбачають заходів по досягненню нормативних показників питної води .

В розробленій Концепції Загальнодержавної цільової програми розвитку водного господарства на період до 2020 року» від 09.12.2009 р. лише згадується   про «недостатній рівень забезпечення промисловості та населення якісною водою», про необхідність вирішення завдань  – «задоволення потреб населення та галузей економіки у водних  ресурсах», «комплексного вирішення питань забезпечення якісною водою населення та галузей економіки». Таким чином дві проблеми ставляться поряд, не визначаючи пріоритетів  та відповідальних за їх вирішення.  .

Ігнорування вимог національного законодавства та ратифікованих міжнародних конвенцій вимагає активізації і обєднання зусиль громадськості – водоспоживачів.  Відомо, що згідно ратифікованого Протоколу «Про воду і здоров'я» ще в 2005 році Україна мала визначити та опублікувати цілі та встановити терміни їх досягнення. Цього документу поки що немає – продовжується імітація пошуку  цілей та напрямів розвитку нації.

Відомо, що поверхневі води находяться в загальнодержавній власності.  Відомо, що народ України управляє та розпоряджається ними через Верховну Раду. В сьогоднішніх умовах з усією відповідальністю заявляємо, що законодавча діяльність, прийняті і розроблені програми і відомчі стратегії неузгодженні між собою, не відповідають  Конституції,  вимогам законодавства, ратифікованим Конвенціям  та ставить під загрозу майбутнє українського народу.

Сьогодні , як ніколи, необхідно взяти під  контроль громадськості законотворчу діяльність Верховної ради  з вимогою комплексного, системного та взаємоузгодженого підходу до різних корпоративно-відомчих стратегій і забезпечити закріплене в законодавстві багатьох країн першочергове право на якісну питну воду. Цим вимогам останній проект

Програми розвитку водного господарства не відповідає!

ВЕР «Хортицький Форум»

УЕА «Зелений світ»

Нижньодніпровська громадська басейнова рада

Нікопольське відділення Міжнародного фонду Дніпра.
Категорія: Экология области | Додав: NPO (23.03.2010) | Автор: ВЕР «Хортицький Форум»
Переглядів: 2501 | Рейтинг: 0.0/0