Головна » 2017 » Березень » 6 » «Історія про те, як совеня з триклозаном знайомилось» — короткометражний мультфільм, який підготувала ВЕГО «МАМА-86»

«Історія про те, як совеня з триклозаном знайомилось» — короткометражний мультфільм, який підготувала ВЕГО «МАМА-86» у рамках проекту «Вільне від токсикантів довкілля для майбутніх поколінь в Україні» за фінансової підтримки Шведського товариства охорони природи (SSNC).

Метою проекту є просування ідей відмови від використання шкідливих речовин при виробництві товарів повсякденного вжитку за допомогою аналітичної, роз’яснювальної та інформаційно-пропагандистської діяльності, а також шляхом реалізації пілотних проектів з урахуванням кращих практик та альтернатив.

У мультфільмі в ігровій манері його персонажі розповідають про небезпеки мийних засобів, які містять шкідливу хімічну речовину — триклозан, який віднесено до ендокринних руйнівників, та надають відповідні поради щодо використання альтернатив.

Мультфільм буде цікавим для дітей, батьків, вихователів та вчителів, інших цільових груп проекту:

Авторський колектив анімаційного фільму «Історія про те, як совеня з триклозаном знайомилось»:

Євгенія Коренєва — автор сценарію

Роман Романчук — режисер-постановник

Роман Романчук, Артем Єлькін — художники-мультиплікатори

Артем Єлькін — комп’ютерна збірка

Ольга Тертиця — художник образів та сцен

Роман Романчук — промоція.

***

Триклозан — синтетична органічна сполука, антибактеріальний та протигрибковий агент широкого застосування[1], який діє на багатьох представників грам-позитивної і грам-негативної флори, а також на грибкові мікроорганізми.

Триклозан було вперше синтезовано у Швейцарії у 1965 р. У великих кількостях почав використовуватися в США з 1968 р. як пестицид. Сьогодні широко застосовується при виготовленні мийних засобів та засобів особистої гігієни, таких як мило і дезодоранти.

У 2014 р. в американському штаті Міннесота був підписаний місцевий закон про заборону використання триклозану в споживчих товарах, який набрав чинності 1 січня 2017 р. Незважаючи на те, що небезпека триклозану для людей не була продемонстрована[2], але експерименти на тваринах показали його здатність завдавати шкоди репродуктивній системі, знижувати якість сперми, а також викликати гормональні порушення. Крім того, деякі бактерії можуть виробляти стійкість до триклозану[3].

2 вересня 2016 р. Управління із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів Міністерства охорони здоров’я та соціальних служб США (Food and Drug Administration, FDA) прийняло рішення про заборону застосування триклозану та триклокарбану в рідкому і твердому милі, оскільки виробники, які використовували триклозан та триклокарбан, не змогли довести їх безпеку і ефективність при тривалому застосуванні. У той же час триклозан дозволений до застосування в зубній пасті, оскільки, на думку FDA, його бактерицидні якості для обробки ротової порожнини переважують ризики[4],[5].

[1] URL: http://www.nature.com/nature/journal/v394/n6693/abs/394531a0.html

[2] URL: http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/expert-answers/triclosan/faq-20057861

[3] URL: http://copublications.greenfacts.org/en/triclosan/index.htm

[4] URL: https://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm378393.htm